Editura Evenimentul si Capital

Stela Popescu: „N-am fost prea slabă niciodată, fiindcă sunt pofticioasă și îmi place să gătesc”

stela-popescu_Gabriel_Patrut_lib
Autor: | | 3 Comentarii | 767 Vizualizari

Celebra actriță, care are o adevărată pasiune pentru mâncăruri și gătit, povestește despre cele mai grozave rețete pe care le-a descoperit, aromele copilăriei și bucuria de a face cele mai bune bucate pentru persoana iubită, dar și despre problemele vârstei

De la un interviu cu Stela Popescu, nu poţi să pleci decât cu zâmbetul pe buze. Fie că vorbeşte despre amintiri, sau despre reţete de bucătărie, doamna Teatrului de Revistă reuşeşte să creeze poveşti care, deşi triste uneori, le împărtăşeşte cu mult umor. Am întâlnit-o pe Stela Popescu la Teatrul Constantin Tănase. Se pregătea să urce pe scenă, deşi se operase de cataractă la ambii ochi în urmă cu câteva zile. Operaţia nu i-a schimbat programul, iar săptămâna aceasta actriţa, la 77 de ani, se pregăteşte de lansarea celui mai recent film în care joacă rolul principal, „Mamaia”, în regia lui Jesus del Cerro. Ne întâlnisem să vorbim despre bucătărie şi reţete. A urmat o călătorie culinară printre amingătesc. Când mergeam la un restaurant şi îmi plăcea ce era în farfurie, mă duceam să vorbesc cu bucătarul. Aşa am descoperit celebra mea reţetă: şniţel portofel”. Fiind gurmandă, am întrebat-o pe Stela Popescu cum şi-a păstrat silueta. „N-am fost prea slabă niciodată. Nici n-aveam cum, pentru că sunt pofticioasă şi îmi place să gătesc. Iar bărbatul meu (n.r. Mihai Maximilian) nu prea mânca. Mă străduiam să-i fac lucruri deosebite, care să-l atragă şi-i serveam masa la ore fixe. Dacă se lungea repetiţia peste ora 14.00, mă apucau toţi dracii, că eu nu sunt acasă şi nu-i dau lui Puiu de mâncare. Eram liniştită când venea femeia de serviciu, o dată pe săptămână, pentru că ştiam că-i pune masa. Îi zicea: „Domn’ Puişor, e ora două, hai la masă!”. Şi nu scăpa de cele două cotoarbe, de mine şi de Coana Anişoara”, îşi aminteşte actriţa. Conservele făcute în casă sunt cele mai bune, crede Stela Popescu „Faţa nu pot s-o schimb” „Cu vârsta, încet, încet am mai scăpat caii şi m-am îngrăşat. Mai e ceva… Mă gândesc că la vârsta asta, dacă slăbesc prea mult, poate nu e avantajos nici pentru faţă. Şi faţa asta nu mai pot s-o schimb. N-o schimb, pentru că lumea ştie câţi ani am eu. Să-mi întind faţa acuma, n-are niciun sens. Încerc să mă obişnuiesc. Îmi amintesc că m-a rugat odată o prietenă, care avea lupus, să vorbesc printre cunoştinţele mele, poate-i dă cineva un sfat. Ion Lucian avea boala asta, aşa că am vorbit cu el. Mi-a zis: „Stela dragă, ce să facă? Eu am fost şi în Japonia şi în Franţa şi m-am cercetat. Şi nu s-a putut face nimic”. „Şi, ce să-i spun?”, l-am întrebat. „Spune-i să se obişnuiască cu faţa ei! … Că asta n-o să-i treacă niciodată”. „Aşa şi eu, încerc să mă obişnuiesc cu faţa mea”. Când era tânără, Stela Popescu ţinea regimul disociat. O zi lactate, o zi carne, în alta peşte etc. Acum însă a obosit. „Nu mai pot nervos. Mă întreb a doua zi: «pentru cine ţin eu regimul acesta? O să fiu mai subţirică, dar cui mai foloseşte»…” Plăcintele, „ca la mama acasă” îi stârnesc multe amintiri Plăcintele mamei, extraordinare „Când eram mică, eu nu am cârtit în faţa mamei mele. Nu conta ce îmi plăcea să mânânc, mâncam ce-mi dădea ea. Era după război, nu prea erau multe. Topea marmelada cu apă fierbinte şi o întindea pe pâine. Nu-mi plăcea… dar o mâncam, eram mâncăcioasă de mică. Mama nu făcea deserturi fine, cum ar fi cremă de zahăr ars sau lapte de pasăre. Făcea însă nişte plăcinte... Şi în ziua aceea nu mâncam decât plăcinte. Mai făcea ceva… Când ne-am refugiat din Basarabia în Ardeal, acolo se făceau „puţişoare” (un fel de papanaşi prăjiţi - n.r). Făcea un lighean de „puţişoare”. Şi papanaşii mamei erau extraordinari. Ea îi făcea fierţi, nu prăjiţi, ca în Regat”, îşi aminteşte actriţa. Şi despre papanaşii prăjiţi, Stela Popescu are o poveste. „Cei mai buni papanaşi din lume i-am mâncat în Israel, la un restau rant românesc. Făcuţi mărişori, îi punea pe farfurie şi cu o gogoaşă mică deasupra. Alături îţi punea o căldăruşă cu dulceaţă de cireşe amare şi o căldăruşă cu smântână. Şi dă-i şi mănâncă… „Mă gândesc că la vârsta asta, dacă slăbesc prea mult, poate nu e avantajos nici pentru faţă. Şi faţa asta nu mai pot s-o schimb.” STELA POPESCU, actriţă Pentru soțul ei, actrița a învățat să facă cele mai bune mâncăruri Şniţel portofel Oficial, cordon bleu. Pieptul de pui nu e foarte gustos, sunt puţini oameni cărora le place. Mie nu-mi place deloc. Bucătarul a luat pieptul, l-a desfăcut în două, poţi să-l faci şi în patru dacă este mai mare, şi l-a bătut bine. Apoi pe de-o parte a pus o felie de muşchi ţigănesc, neapărat muşchi pentru că îi dă gust de afumătură şi e mai gras. De partea cealaltă a pus o felie de caşcaval. A prins apoi bucata cu două scobitori, ca să nu alunece, apoi a dat-o prin făină, ou şi pesmet şi a prăjit-o, ca pe gogoşi. Adică la ceaun. E ceva… o nebunie. Pentru că se topeşte caşcavalul şi se amestecă cu pieptul şi afumătura. Mie mi-a plăcut să-i spun „Şniţel portofel” pentru că aşa mi se pare că arată. E foarte gustos. Se poate servi cu o murătură, garnitură de cartofi prăjiţi, sau piure. Poate fi servit şi doar cu o salată, depinde de sezon”. Câştigă o invitaţie dublă la unul dintre spectacolele în care Stela Popescu joacă rolul Coanei Chirita, unul dintre cele mai populare personaje ale literaturii noastre. Scrie-ne până pe 10 mai pe adresa culinar@evz.ro şi spune-ne ce alţi actori români ai vrea să gătească pentru tine în numerele următoare de Evenimentul culinar şi de ce. Cel mai interesant răspuns va fi premiat şi va fi anunţat telefonic în data de 11 mai. Câştigă o masă în doi la restaurantul lui Mircea Dinescu „Lacrimi şi sfinţi” în valoare de 300 RON. Povesteşte-ne despre un restaurant în care ai fost şi te-ai simţit bine, pe adresa culinar@evz.ro până pe 31 martie. Cel mai interesant răspuns va fi premiat şi va fi anunţat telefonic (Text apărut în "Evenimentul culinar", publicaţie exclusiv print, ce se distribuie lunar împreună cu Evenimentul zilei)

Iubitul Elenei Udrea il face PRAF pe Ilie Nastase! Adrian Alexandrov a izbucnit DUR: Si-a pierdut mintile!

Pagina 1 din 2


Tag-uri:



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul culinar

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI