Evenimentul Zilei > EVZ Special > După 61 de ani petrecuţi pe scenă. Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător
După 61 de ani petrecuţi pe scenă. Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

După 61 de ani petrecuţi pe scenă. Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Ieri după amiază a căzut ca un trăsnet o ştire care a făcut ca dezbaterile despre orice altă întâmplare a zilei să pară anoste. Marea actriţă Stela Popescu a murit. Fulgerător, aşa cum se aştepta în urmă cu opt ani când am cunoscut-o pe actriță, încercând să fac un interviu cu amintiri despre Gheorghe Dinică, care tocmai trecuse în nefiinţă. Am vorbit atunci şi despre marele actor, dar cel mai mult Stela Popescu a ţinut atunci să îmi povestească despre marea ei iubire: scenaristul Puiu Maximilian. De ieri, marea actriţă a plecat lângă soțul ei, la fel de fulgerător cum s-au îndrăgostit

Marea actriţă Stela Popescu (81 de ani) a fost găsită, ieri după amiază, fără suflare în curtea casei din centrul Capitalei, în care locuia. Iubită de români pentru scenetele comice în care a jucat alături de Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel, marea actriţă nu a avut o viaţă lipsită de greutăţi. Născută într- o familie de învăţători din Basarabia, actriţa a fost despărţită de tatăl ei la vârsta de patru ani, când a acesta a fost arestat de trupele sovietice şi deportat în Siberia. De altfel, ea povestea că intrarea trupelor sovietice este prima amintire pe care o are, violenţele lor urmărind-o până la finalul vieţii. S-a stabilit împreună cu mama ei la Braşov, iar pe tată l-a întâlnit abia 18 ani mai târziu, când s-a întors din pribegia siberiană.

A debutat pe scena Teatrului din Braşov

Pasiunea pentru teatru a făcut să renunţe după numai un an şi jumătate la Facultatea de limbă rusă, unde era studentă, şi să intre la Institutul de Artă Teatrală, în 1956 când a şi debutat pe scena Teatrul din Braşov, unde a jucat în peste 400 de spectacole. În 1963 a ajuns la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, după care în 1969 a devenit actriţă a Teatrului de Comedie, unde, între 1971 şi 1979, formează împreună cu Ştefan Bănică unul dintre cele mai iubite cupluri artistice din România. La sfârşitul anilor ‚70, marea actriţă începe colaborarea cu Alexandru Arşinel, cei doi devenind cel mai longeviv cuplu umoristic din istoria teatrului românesc. Din 1993, cei doi s-au întors pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, unde au jucat până la tragedia de ieri. Au jucat împreună până ieri, când Stela Popescu a plecat dintre noi, mergând alături de cel care a scris majoritatea scenetelor jucate de ea, Mihai Maximilian. Pe lângă teatru, Stela Popescu a fost şi una dintre cele prolifice actriţe de filme româneşti, jucând în peste 40 de producţii româneşti.

Cum am cunoscut-o pe Stela Popescu

Stela Popescu va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tonice personalităţi pe care le-a avut cultura românească. În urmă cu opt ani, în toamna lui 2009, realizam o serie de interviuri cu actorii români despre Gheorghe Dinică. Deşi cu majoritatea actorilor interviurile le-am realizat la teatrele unde jucau, Stela Popescu mi-a propus să avem discuţia acasă la ea, unde spunea că se simţea în largul ei.

Ceea ce mi-a atras atenţia de cum a intrat în casa ei cochetă din Capitală, a fost stilul foarte elegant în care era decorată locuința. Mobilă veche, dar bine întreţinută, încărcată cu obiecte de decor, fiecare dintre acestea reprezentând o amintire pentru ea.

În fiecare zi se gândea la Mihai Maximilian

Un colţ al camerei de zi era dedicat unei pasiuni a lui Mihai Maximilian: pipele. Zeci de pipe expuse într-o mică bibliotecă, care i-au aparţinut marelui scenarist şi despre care Stela Popescu mi-a spus că erau şterse săptămânal de femeia care îi făcea curat în casă. Într-un alt colţ al camerei erau două fotografii: una cu ea în tinereţe şi alta cu ea şi Mihai Maximilian. Pe un perete, câteva icoane şi o candelă aprinsă: pentru Mihai Maximilian. I-am spus că am senzaţia că încă trăieşte. „Pentru mine trăieşte. Nu trece zi fără să mă gândesc la el. Îmi amintesc toate momentele noastre vesele şi momentele în care petreceam cu prietenii în casa noastră de la mare şi asta mă face să îmi mai alin dorul de el. Pentru că îmi este dor de el”, mi-a spus atunci marea actriţă. Şi m-a condus într-un mic birou pe care şi-l amenajase pe o terasă închisă, ca să înţeleg mai bine. Biroul era plin cu dosare de manuscrise ale soţului. Citea zilnic din ele pentru că îl considera pe Mihai Maximilian un autor de neegalat.

Premoniţia din 2009

Povestea că de fiecare dată când recitea scrierile lui îi reveneau în minte şi scene din povestea lor de dragoste. „Eu eram căsătorită de opt ani cu regizorul Dan Puican, dar când l-am întâlnit pe Puişor (aşa cum îi spunea ea lui Mihai Maximilian –n.r.) a fost dragoste la prima vedere. A fost clar pentru amândoi că este ceva special, aşa că am divorţat şi ne-am trăit povestea. A fost o iubire care a fost la fel de intensă timp de 29 de ani, când Puişor a plecat dintre noi”, mi-a spus atunci Stela Popescu. Avea vreun regret din relaţia cu el? „Poate doar unul, că nu am avut copii. Dar am înfiat o fată, pe Doiniţa, de la cumnatul meu. Ea a fost copilul nostru, care a locuit cu noi până în 1985, când s-a căsătorit”, spunea în 2009 marea actriţă. Doina Maximilian le-a călcat pe urme părinţilor ei adoptivi şi a devenit regizor, acum fiind profesoară la Facultatea de Regie.

Din primele informaţii se pare că actriţa a murit din cauza unui stop cardio respirator, pericol pe care în 2009 îl privea cu umor.

„Am probleme de sănătate legate de inimă”, mi-a zis premonitoriu în 2009. Ieri, Stela Popescu a plecat lângă „Puişor” în acelaşi mod în care s-au îndrăgostit: fulgerător.

Cristina Stamate, internată de urgenţă în ziua morţii Stelei Popescu

În ziua în care Stela Popescu a fost găsită fără suflare, o altă mare actriţă a ajuns în stare gravă la spital. Cristina Stamate a fost găsită leşinată în propria casă ieri şi a fost internată la Spitalul Floreasca. Ambulanța a fost solicitată la domiciliul Cristinei Stamate, aproape simultan cu intervenția ISU de la locuința Stelei Popescu. Cunoscuta artistă are probleme mai vechi de sănătate și a avut în urmă cu mai mult timp un accident vascular cerebral. Cele două era cunoscute în lumea teatrului ca fiind prietene foarte bune.

Colegii de scenă, şocaţi de tragedie

Trecerea în nefiinţă a marii actriţe i-a şocat pe colegii ei de scenă, care au avut reacţii emoţionante.

Ion Dichiseanu: „Nu-mi găsesc cuvintele. Eu care am făcut film, am făcut spectacole în ţară şi străinătate cu ea, acum câteva zile am stat de vorbă cu ea, niciodată nu s-a văitat. Era genul de om care nu se văita, că o doare, că n-are aia, că merge la doctor, nu, era plină de viaţă, avea un tonus foarte bun. Eu, când mă întâlneam cu ea, îmi dădea viaţă, oricât de supărat aş fi fost, mă injecta cu bună dispoziţie” .

Tamara Buciuceanu: „Vă rog să credeţi că nu-mi vine să cred. Am fost zeci de ani împreună peste tot. A fost cea mai bună prietenă a mea. Alaltăieri am vorbit cu ea. Era bine. Dar vreau să vă spun că nu am cuvinte. Dumnezeu să o ierte.”

Florin Piersic: „A fost ca o soră pentru mine, a fost o prietenă extraordinară, nu exista un loc în care să se ducă şi să nu spună ceva frumos despre mine, aveam ceva împreună. Era bună, generoasă, încerca să ajute oamenii, nu putea spune nimănui, era cumsecade, talentată. Este o mare pierdere pentru noi”

Alexandru Arşinel: „Vai de mine! Am avut spectacol acum câteva zile. Este o mare dramă pentru toți cei care am iubit-o. Nu îmi vine să cred”.

Poliţia o consideră „moarte suspectă”

Fiica sa adoptivă, Doiniţa Maximilian, este cea care a găsit-p ieri după amiază fără suflare pe Stela Popescu în casa sa din Centrul Capitalei. Echipajul SMURD a constatat decesul Stelei Popescu la putin timp dupa ce a ajuns la faţa locului. Din primele informaţii se pare că ar fi fost vorba de un infarct, dar poliţiştii încadreză incidentul la „moarte suspectă”, până când rezultatele autopsiei vor stabili clar cauzele decesului. Cercetările în cauză sunt efectuate de compartimentul „Morţi suspecte” din cadrul Serviciului Omoruri, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Alexandru Arşinel a susţinut, la ieşirea din casa fostei sale partenere de scenă, ca actriţa ar fi murit în miercuri şi ar fi fost găsită abia ieri. El a spus că a fost găsită lovită la față și că ar fi avut o hemoragie internă. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, era diagnosticată de mai mulți ani cu diabet. Artista va fi înmormântată duminică, la Cernica.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: