Statulul judecătorilor și procurorilor a fost votat pentru a treia oară! Proiectul de lege s-ar putea întoarce însă la CCR

Statulul judecătorilor și procurorilor a fost votat pentru a treia oară! Proiectul de lege s-ar putea întoarce însă la CCR

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost votat din nou în Senat, pentru a treia oară.

Proiectul a primit 79 de voturi pentru și 26 împotrivă.

Actul normativ, care a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților a fost dezbătut marți în Comisia specială pe legile Justiției. Marțea trecută Camera Deputaților adopta cu 181 de voturi pentru și 84 de voturi împotrivă și 5 abțineri reexaminarea Legii 303/2004 a Statutului judecătorilor şi procurorilor.

Votul vine în urma deciziei Curţii Constituţionale, principala modificare care trebuia făcută fiind la definiţia erorii judiciare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în ședința de marți a comisiei speciale a fost redefinită eroare judiciară. Potrivit modificărilor, „flagrant” şi „în mod vădit” au fost modificate cu „evidentă” şi „evident” şi a fost introdus termenul „grav”.

Astfel, în redefinirea erorii judiciare, noua formulare este: 

„S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară. S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară”.

USR ar urma să atace pentru a treia oară legea la Curtea Constituțională.