Din 1906, de când a fost înființată, este a doua oară când guvernanții încearcă să înstrăineze organizația cu ouăle de aur. De ambele dăți, Tăriceanu a fost a fost la putere.
Guvernul a decis, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, că Loteria Română va face parte din fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii, deoarece coaliția aflată la putere nu mai vorbește acum doar de unul singur, ci de mai multe. Practic, după trecerea Loteriei în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), conducerea acestuia, formată din nouă oameni numiți politic, va putea înstrăina acțiunile acesteia.
Tentativa lui Tăriceanu
Nu este prima tentativă de a lua hălci ale Loteriei din proprietatea statului. În 2005, guvernul Tăriceanu a încercat, tot prin OUG, să permită ca 32% din acțiunile Loteriei să fie deținute de alți acționari decât statul, scopul fiind transferul a 20% din capitalul companiei către Fondul Proprietatea (FP). Însă, legea de aprobare a OUG nu a trecut de Parlament, PSD opunându-se vehement. „Vă rugăm frumos, cel puțin în această legislatură, să nu mai încercați să mai luați singurele companii care mai rămân cât de cât ale statului, să le dai la prieteni”, a spus Victor Ponta, în ședința Camerei Deputaților din 13 iunie 2006, adresându-se liberalului Bogdan Olteanu, unul dintre artizanii trecerii unei părți din loterie la FP.
Ponta: Dragnea a fost abordat de grupuri de interese din afara țării
După apariția OUG 100/2018, care punea bazele înființării FSDI, Ponta scria pe Facebook: „Rechizitoriul împotriva celor vinovați de constituirea Fondului Suveran de Investiții (cel mai mare jaf din avuția României din ultimii 100 de ani) trebuie să înceapă de azi! Și azi vă prezint primele dovezi - documentul oficial prezentat ieri, 15 Noiembrie, Guvernului de către Ministerul Justiției, în care se arată ca Ordonanța este neconstituțională!”. Fostul președinte al PSD mai spune un lucru interesant: „Liviu Dragnea a fost abordat încă din 2016 de grupuri de interese economice din afara țării care și-au arătat interesul în a prelua aceste companii (care vor fi transferate în portofoliul FSDI – n.r.) fără însă să participe cu bani la listări sau privatizări: pe bani puțini și spăgi mari, ca în țările bananiere!”.
Surse din Oficiul Național al Jocurilor de Noroc au declarat, pentru Evenimentul zilei, că din punctul de vedere al instituției nu se încalcă legislația din domeniu prin trecerea Loteriei la FSDI, dar nu se poate pronunța, încă, pe partea de monopol, pentru că nu se înțelege clar cum va funcționa Fondul.
„Rușinos!”
„Trecerea Loteriei Române în componența Fondului Suveran pentru Investiții și Dezvoltarea reprezintă o mare mizerie din punct de vedere legal și economic. Totul trebuie însă înțeles în logica parteneriatului special din ultima perioadă dintre Darius Vâlcov și Orlando Teodorovici.
Până acum, Loteria Română avea tot profitul uriaș realizat într-un exercițiu financiar la dis po ziția Ministerului de Finanțe, ajungând să se transforme în venit la bugetul statului. Prin această trecere în componența Fondului, profitul Fondului este extras din circuitul public și din bugetul statului și introdus într-un circuit privat, care va finanța obiective alese discreționar de către administratorii numiți politic la conducerea Fondului. Or, bugetul public alimentează obiective asumate public printr-o lege importantă (Legea bugetului) pe când acest Fond va alimenta obiective decise de doar nouă oameni, numiți acolo de către partidul de guvernământ. Practic, trecerea Loteriei la Fondul Suvern înseamnă privatizarea deciziei de cheltuire a unor bani publici în favoarea unor interpuși ai grupării care decide totul astăzi în România. Rușinos!”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, Petrişor Peiu, consultant pentru afaceri şi consilier al premierilor Radu Vasile şi Adrian Năstase.
60 de miliarde, de la Stat! Să trăiască!
Ministerul Finanțelor a publicat în urmă cu o lună proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea FSDI, care a fost prezentat în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, în data de 28 decembrie 2018, dar fără lista de companii. Capitalul social inițial subscris al FSDI va fi în valoare totală de 19,11 miliarde lei, format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, precum și din aport în natură reprezentat de pachetele de acțiuni deținute de stat la companiile transferate în portofoliul Fondului, în valoare de 10,11 miliarde lei. Însă, potrivit calculelor Profit.ro,valoarea reală ar fi de 50 de miliarde de lei. Potrivit ultimului proiect, publicat de Ministerul Finanțelor pe 8 martie, în portofoliul FSDI vor intra 28 de companii de stat, printre care și Loteria Română.