Un proiect cu un buget de aproape trei milioane de euro a fost lansat la inceputul saptamanii pentru sprijinirea tinerilor din mediul rural care vor să facă afaceri la sat.
Proiectul ”Îndrăzneşte! Fii antreprenor!” a fost lansat astazi si in Dolj de Transparency Internaţional România, împreună cu Federaţia Agricultorilor Fermierul şi Sindicatul Ţăranilor şi Proprietarilor Români. La Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj au participat fermieri din Dolj şi Olt.
Proiectul se adresează unui numar de 800 persoane din mediul rural. Iiniţiativa este cofinanţată din Fondul Social European /FSE/, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 /POS DRU/ si prevede identificarea unor grupuri de cate 15 tineri antreprenori din fiecare judeţ. Ca studii este necesar minim liceul.
„Vrem să descoperim în fiecare județ 15 dintre cei mai destoinci fermieri ce vor participa la un curs și la un concurs de idei inovative. Primele locuri vor fi premiate, mai mult decât atât există investitori care sunt interesați să investească în astfel de afaceri. De asemenea vrem să selectăm încă un număr de 10 proiecte ce vor fi implementate pe fonduri europene”, a declarat Costel Ginu Toma, președintele Federației Agricultorilor Fermierul
In program sunt incluse cursuri complexe, de antreprenoriat, de calificare, de lucrător comercial sau agent de pază şi ordine. Reprezentanții federației sunt interesați de cultura fructelor de pădure, cultura ciupercilor dar și de susținerea meșteșugarilor din fiecare județ al țării și dezvoltarea mediului rural prin agroturism. Potrivit presedintelui FAF, anteprenorii vor învăța să producă, să vândă și să se asocieze pentru dezvoltarea agriculturii românești.
„Obiectivul general constă în dezvoltarea capitalului uman din mediul rural prin configurarea unui sistem de sprijin complex care să faciliteze integrarea pe piaţa muncii şi să stimuleze spiritul antreprenorial prin iniţierea de noi afaceri care să dezvolte satul românesc””, a mai spus Costel Ginu Toma.
Concurs cu premii substantiale
Pentru cursurile de antreprenoriat, cei 15 tineri selectaţi din fiecare judeţ vor participa la concursul de idei inovative de antreprenoriat.
Proiectul se desfăşoară în perioada aprilie 2014 - noiembrie 2015, iar în luna august tinerii antreprenori îşi vor depune proiectele de afaceri care vor intre în concursul naţional ,,Idei inovative antreprenoriale'. Concursul oferă premii substanţiale, în valoare de 60.000 lei pentru locul I, 40.000 lei pentru locul II, 20.000 lei pentru locul III şi două menţiuni a câte 10.000 lei. Câştigătorii vor beneficia de sprijinul Federaţiei Agricultorilor Fermierul pentru elaborarea şi implementarea proiectelor şi pentru identificarea surselor financiare necesare cofinanţării proiectelor.
Programul face parte din Axa prioritară 5 'Promovarea măsurilor active de ocupare', Domeniul major de intervenţie 5.2. 'Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă'.