Stații de epurare la Sângerei și Soroca. Programul de realizare a proiectelor

Vizită de lucru la Sângerei/Sursa foto: www.mediu.gov.md/ro

Republica Moldova. În orașele Sângerei și Soroca vor fi construite stații de epurare moderne. Acestea vor asigura un sistem funcțional și eficient de gestionare a apelor uzate. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a efectuat vizite de lucru în cele două localități. Acesta a discutat cu autoritățile locale despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse.

Stația de epurare din orașul Sângerei va deservi și localitățile învecinate

Orașul Sângerei va beneficia de o stație de epurare, după ce proiectul de construcție început în anul 2014 va fi reluat și finalizat cu suportul Fondului de Mediu.

Noua stație de epurare va asigura un sistem funcțional și eficient de gestionare a apelor uzate. Aceasta va contribui la protecția mediului și la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor.

Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din raion. Proiectul este esențial pentru asigurarea unui sistem de canalizare funcțional, care va deservi atât orașul Sângerei, cât și localitățile învecinate.

Vizită de lucru la Sângerei/Sursa foto: www.mediu.gov.md/ro

„Finalizarea proiectului reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea durabilă a orașului Sângerei și reflectă angajamentul continuu pentru protecția mediului și îmbunătățirea infrastructurii locale, aliniată la standardele europene”, anunță ministerul Mediului.

Cea mai gravă problemă de mediu din orașul Soroca este lipsa stației de epurare

În timpul vizitei de lucru în orașul Soroca, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a anunțat că în această lună va începe licitația pentru proiectarea și construcția noii Stații de Epurare a Apelor Uzate.

Proiectul va include și extinderea rețelei de canalizare. Acesta va fi implementat cu suportul Băncii Mondiale și al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Stația de epurare ar urma să fie construită până anul 2026.

Orașul Soroca/Sursa foto: voceabasarabiei.md

„Am transmis terenul de la Moldsilva către primăria din Soroca și respectiv așteptăm să înceapă licitația. Ulterior, timp de 18 luni urmează să fie construită stația de epurare mult așteptată de toți soroceni. Până la sfârșitul anului 2026, în Soroca ar urma să existe o stație de epurare”, a afirmat Sergiu Lazarencu.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, s-a discutat despre implementarea unui sistem eficient de management al deșeurilor.

Astfel, raionul Soroca face parte din Regiunea de Management al Deșeurilor (RMD) 7/6, unde se preconizează construcția a aproximativ 7 stații de transfer. Una dintre aceste stații va fi construită la Hristici, raionul Soroca, iar depozitul de deșeuri va fi construit la Bilicenii Noi, raionul Sângerei.

În luna septembrie, Banca Europeană de Investiții planifică să anunțe concursul pentru efectuarea Studiului de Fezabilitate pentru RMD 6. Această regiune include raioanele Șoldănești, Rezina, Telenești, Orhei și RMD 7 care include municipiul Bălți, precum și raioanele Drochia, Râșcani, Glodeni, Florești, Fălești, Sângerei și Soroca.