Evenimentul Zilei > International > Stația Spațială Internațională Stația Spațială Internațională are o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fânare o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fân
Stația Spațială Internațională Stația Spațială Internațională are o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fânare o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fân

Stația Spațială Internațională Stația Spațială Internațională are o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fânare o gaură. Astronauții caută acul în carul cu fân

Problema deșeurilor spațiale revine și se află în atenţia Congresului Internaţional de Astronautică

Aparatele cosmice au o durată de funcționare de 10 – 15 ani, limitată de uzură, defecțiuni și radiațiile cosmice.

Cu timpul, datorită gravitației și frecării cu urmele atmosferei, care există și la câteva sute de kilometri înălțime, acestea coboară în stratele ei dense și ard înainte de a atinge Pământul.

Cele mai multe rămân pe orbită uneori zeci de ani, pâna când legile fizicii își fac efectul. Există însă și cazuri de excepție. În anul 2010, astronomii au descoperit un obiect care evolua pe o orbită circumsolară apropiată de cea a Pământului.

La început au crezut că e un asteroid și l-au clasificat ca atare, dar la o examinare mai atentă s-a dovedit a fi o treaptă a unei vechi rachete sovietice grele de tip Proton, lansată în 1974.

Specialiştii ruşi vorbesc și de riscurile ce vor apărea dacă vor fi realizate planurile unor mari companii de a crea pe orbită rețele de zeci de mii de sateliți, care vor revoluționa internetul și telecomunicațiile.

O asemenea rețea este Starlink a companiei lui Elon Musk. Dacă această rețea se va materializa, astronomii avertizează că telescoapele de pe Pământ vor deveni inutile din cauza mișcării sateliţilor şi a luminii pe care aceștia o reflectă, dar mult mai mare va fi riscul impactului între acești sateliţi, ca şi între ei şi alte aparate.

În prezent, spune în publicația „Ogoniok”, directorul Centrului de Cercetări Spațiale Skoltech din Moscova, Anton Ivanov, există două metode, teoretice deocamdată, de curățire a spațiului cosmic: una presupune fie folosirea orbitelor joase, fie echiparea sateliților cu dispozitive care, la un moment dat, îi vor devia de pe orbită în straturile dense ale atmosferei, unde aceștia vor arde.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.