Reprezentanţii GRECO - grupul statelor împotriva corupţiei s-au întâlnit, joi, cu membrii Comisiei speciale pe legile Justiţiei pentru a discuta asupra modului în care pachetul legislativ privind sistemul judiciar a fost adoptat. Oficialii europeni au anunțat că vor redacta un raport suplimentar, după ce se vor întâlni cu asociațiile profesionale și cu societatea civilă, conform deputatul PNL Ioan Cupşa.
„A avut loc o întâlnire între reprezentanţii GRECO - grupul statelor împotriva corupţiei, organism din Consiliul Europei, cu conducerea Comisiei speciale privind legile Justiţiei. Tema a fost felul în care au fost adoptate legile Justiţiei. Au dorit noi clarificări. După cum ştiţi, raportul de evaluare este unul absolut nesatisfăcător în ceea ce ne priveşte. (...) Este un lucru grav, pentru că în ceea ce priveşte standardele de luptă împotriva corupţiei, cele privitoare la integritate, România şi-a asumat nişte obligaţii în urmă cu mulţi ani (...) şi, din păcate, nu am reuşit în ultimele 18 luni să dovedim partenerilor noştri din GRECO că integritatea înseamnă suficient de mult pentru factorul politic şi că lupta împotriva corupţiei s-a întărit în România", a spus Cupşa, membru în comisia specială, după întâlnirea care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Liberalul a subliniat că din pricina adoptării unui volum uriaș de articole, de peste 600, într-un timp foarte scurt unele modificările aduse legilor Justiței și-au dovedit neconstituționalitatea.
„Concluzia pe care eu am susţinut-o este că un volum uriaş de articole, peste 600, a fost adoptat într-un timp foarte scurt, ceea ce a generat nişte modificări ale legilor Justiţiei care sunt improprii, care în parte se vor dovedi neconstituţionale. A existat transparenţă, asta confirmăm şi noi, presa a fost de faţă în bună măsură, dar prin prisma a ceea ce reprezentanţii GRECO consideră transparenţă, aceasta nu înseamnă doar prezenţa în sala de dezbateri a reprezentanţilor media, nu înseamnă doar invitarea asociaţiilor profesionale, înseamnă mult mai mult, înseamnă pregătirea unei documentaţii cuprinzătoare, comunicarea acelei documentaţii înainte de adoptarea respectivelor modificări legislative, lucru de care a păcătuit procedura legislativă la aceste modificări. Legile Justiţiei au fost adoptate în urma unei iniţiative legislative care avea drept expunere de motive ceva mai puţin de o pagină. Nu putem vorbi în niciun caz de un studiu de impact care să justifice nevoia de modificare ale legilor", a menţionat Cupşa.
Deputatul PNL a anunțat că reprezentanţii GRECO nu au făcut recomandări în cadrul întâlnirii, dar că aceştia se vor întâlni şi cu asociaţiile profesionale, ONG-uri, societatea civilă şi instituţii ale statului, iar la sfârşit vor redacta un raport suplimentar.
Respectivul raport va fi supus votului Adunării Generale GRECO, care va decide ce se va întâmpla cu România în continuare.
„Ei ne-au dat de înţeles, într-un final, că nu cred în transparenţa deplină a acestui demers parlamentar pe legile Justiţiei şi că independenţa Justiţiei, cred dânşii, pare a fi afectată", a mai spus Cupşa.
Mai mult, întrebat de jurnaliști care a fost atitudinea preşedintelui comisiei speciale, Florin Iordache, faţă de reprezentanţii GRECO, Cupşa a precizat: „O atitudine potrivită pentru un şef de comisie, nu a fost agresiv".
La finalul conferinței, deputatul liberal a precizat că „cineva de la Putere" a spus „şi neadevăruri" în cadrul întâlnirii. Mai exact, respectivul „a susţinut că magistraţii îşi doresc înfiinţarea acelei secţii speciale care să îi ancheteze doar pe dânşii pentru săvârşirea unor infracţiuni, indiferent de ce natură vor fi acestea".