Experții americani George Kent și Robert Loventhal au analizat, în cadrul unei audio-conferințe, modul în care evoluează lupta de combaterea a corupției din țara noastră
George Kent, coordonator principal al programelor anti-coruptie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat și Robert Leventhal, șeful diviziei de luptă împotriva infracționalitătii din cadrul Biroului Afacerilor Internationale in domeniul combaterii drogurilor si aplicarii legii (INL) au analizat în cadrul audio-conferinței atitudinea Parlamentului de a nu permite ancheta în cazul unor membri al legislativului, prezentarea oficialilor în cătușe și cât înțelegerile între procurori și denunțători.
DESPRE IMUNITATEA PARLAMENTARILOR ROMÂNI
"Cred că orice stat trebuie să-și găsească in interior un echilibru între puterile statului. Legislativul trebuie să aibă un rol important în procesul democratic. Așa că, membrii săi trebuie să fie protejați atunci când ei legiferează. Despre restul situațiilor, legislativul ar trebui să permită justiției sa lucreze. Pot vorbi despre ce se întâmplă în Statele Unite unde FBI-ul a intrat în biroul unui congresman și a ridicat documente. În total, 25 de congresmani au fost dovediți corupți și sunt în închisoare din cauza faptelor lor. Ultimul care a fost forțat să demisione a fost chiar săptămâna trecută. Și nu a fost acuzat de nicio acțiune penale de procurori, ci a fost vorba de acuzații dinspre media. Sistemul judiciar trebuie să-și facă treaba", George Kent.
DESPRE ÎNȚELEGERILE DINTRE PROCURATORI ȘI DENUNȚĂTORI
"Avem mai multe tipuri de anchete in SUA realizate de diferite instituții penale, dar astfel de înțelegeri sunt o regulă obișnuită care se poate întâmpla în anumite circumstanțe. Se poate aplica în cazul unei persoane de o infracțiune care își recunoaste fapta în timpul anchetei, se poate întâmpla când acesta cere cooperarea procurorului sau cand cere imunitate și chiar protecție din partea anchetatorilor. Însă în Statele Unite, aceste înțelegeri între procurator și persoană cercetată sunt aprobate în instanță de un judecător. Înțelegerile sunt un factor important în anchetele de corupție pentru că foarte des nu sunt așa de multe informații externe. Așa că aceste acorduri între anchetatori și cei implicați în anchetă sunt o metodă des întâlnită în procesele penale și mai puțin obișnuită în cele civile. Deși se încearcă în ultimul timp folosirea acordurilor și în dreptul civil," Rob Loventhal.
DESPRE POLITICIENII ÎN CĂTUȘE
George Kent: "Statele din regiune, vecine României, ar dori sa fie in poziția României și a avea și ele oficiali în cătușe, însă acolo lupta anticorupție nu a ajuns la aceste stadiu. Este un pas înainte făcut în combaterea corupției, dar nu este sufiecient. Și în Statele Unite sunt multe cazuri de oficiali în cătușe. Din 1976 și până 2008 și am avut 25.000 de oficiali arestați. Desigur, suntem o țară mare și avem 500.000 de funcționari, dar este un număr imens. Din acest motiv spun că noi toți suntem în procesul de a control corupția, și nu de a o elimina. Pentru că natura umana este predispusă la aceste fapte. Important să nu creeze o credință că oamenii pot folosi mita sau alte fapte de corupție și pot scăpa fără a fi pedepsiți"..
Rob Loventhal: "Trebuie să vă gândiți la curățenia sistemului public. Trebuie să minimalizăm oportunitățile de apariție a corupției".