Statele din UE încercă să resusciteze relațiile diplomatice cu Siria. Manevrele încing spiritele la Bruxelles

Statele din UE încercă să resusciteze relațiile diplomatice cu Siria. Manevrele încing spiritele la Bruxelles Sursa: Arhiva EVZ

"Alegerile care au avut loc în Siria din 26 mai nu au îndeplinit niciunul dintre criteriile unui vot cu adevărat democratic", a declarat Înaltul Reprezentant Josep Borrell. „Nu poate duce la nicio măsură de normalizare internațională cu regimul sirian”.

Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni împotriva regimului Assad încă de la începutul conflictului din 2011. Sancțiunile s-au intensificat odată cu desfășurarea războiului, omorând o jumătate de milion de oameni și alungând 11 milioane de oameni din casele lor.

Însă, poziția fermă a Bruxelles-ului față de regimul Assad este în contradicție cu mișcările celorlalte state membre ale UE, privind redeschiderea ambasadelor în Damasc. Începând cu 2012, Republica Cehă și-a menținut ambasada deschisă în țara devastată de război, în timp ce toate celelalte state și-au evacuat reprezentanții diplomatici.

Între timp, s-ar părea că unele țări sunt tentate să restabilească relațiile diplomatice cu Damascul. Cel puțin patru state membre al Uniunii Europene au, în prezent, o misiune diplomatică care operează în țara din Orientul Mijlociu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este prezența diplomatică a țărilor UE în Siria?

Majoritate națiunilor au evacuat diplomații din ambasadele lor din Siria, însă, operând din Liban, din când în când mai vizitează și Siria. În ultimele luni însă, Bulgaria, Cipru,  Ungaria, Austria și Grecia și-au deschis ușile înspre Siria.

Bulgaria are o reprezentare permanentă în Siria, prin ambasada sa din Damasc. Cu toate că ambasada este deschisă, aceasta nu funcționează „ca de obicei”, conform unui membru al personalului administrativ.

În cazul Ciprului, însărcinatul cu afaceri, Sevag Avedissian, a declarat că ambasada se află  „în proces de reluare a operațiunilor” și se va redeschide „în următoarele săptămâni”. El a adăugat că țara a avut o prezență diplomatică permanentă din cadrul unui hotel, încă de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut.

"Am părăsit Damascul din motive de securitate, nu pentru că am vrut să suspendăm relațiile diplomatice", a explicat diplomatul, adăugând că diplomații ciprioți au continuat să aibă contact cu Siria din Liban. "Nu suntem primii și nu vom fi nici ultimii care ne vom întoarce", a adăugat el, cu referire la alte țări care și-au redeschis ambasadele sau care se pregătesc să o facă.

Din partea Ungariei, a fost însărcinat un consul încă de anul trecut, iar ambasada este „deschisă, însă cu activitate limitată”. Ministerul Ungar al Afacerilor Externe a spus: „Ungaria are o prezență diplomatică prin însărcinări cu afaceri în Siria, prezență care este indicată de munca umanitară și proiectele de ajutor ale diverselor programe. "

Austria este și ea listată printre țările cu o misiune diplomatică la Damasc, însă ministerul de externe al Austriei a declarat că toate activitățile ambasadei erau desfășurate în continuare din Beirut. „ Ambasada Austriei la Damasc nu a fost niciodată închisă, dar majoritatea personalului a fost mutat în Beirut din motive de securitate, în 2012."

Atena se pregătește să-și redeschidă ambasada în câteva săptămâni, observându-se că steagurile Greciei și a Uniunii Europene au fost ridicate, din nou, pe ambasada din Damasc.

"Nu pot să comentez speculațiile cu privire la presupusa deschidere a ambasadelor statelor membre Uniunii Europene, fiind un drept suveran și privilegiul fiecărei țări de a decide când și în ce formă deschid o reprezentare diplomatică în străinătate", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal al serviciului de acțiune externă al Uniunii Europene, conform Euronews.