Cele 15 partide şi alianţe politice sau electorale şi cei 8 candidaţi independenţi care participă la alegerile europarlamentarei au intrat, de astăzi, în campanie electorală, pentru 30 de zile. În această dimineață, premierul Victor Ponta a mers la Mănăstirea Nucet, în judeţul Dâmboviţa, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii.
Victor Ponta a fost însoţit în vizita în judeţul Dâmboviţa de mai mulţi candidaţi social-democraţi la alegerile europarlamentare. Premierul a fost întâmpinat la Nucet cu pâine, sare și ouă roșii. Din mulțime, cineva i-a strigat: "Trăiască preşedintele României!".
În actuala legislatură a PE, România are 33 de europarlamentari, însă numărul acestora scade cu unul după aceste alegeri, urmare a aplicării Tratatului de la Lisabona, prin urmare, la scrutinul din 25 mai vor fi aleși 32 de reprezentanți ai României în PE.
La alegerile europarlamentare au înscris liste de candidaţi Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, PPDD, PMP, PNȚCD, Forţa Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor.
BEC a constatat totodată rămânerea definitivă a candidaturilor înregistrate de Partidul România Mare (cu excepţia a 11 candidaţi), Partidul Verde (cu excepţia a 19 candidaţi), Partidul Noua Republică (cu excepţia unui candidat), Partidul Dreptăţii Sociale (cu excepţia unui candidat), Partidul Ecologist Român (cu excepţia a 4 candidaţi).
De asemenea, vor participa la alegeri opt candidaţi independenţi:Mircea Diaconu, Corina Ungureanu, Dănuț Liga, Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Peter Costea, Constantin Filip Titian, Valentin Dăeanu.
Potrivit tragerii la sorţi făcute de BEC, PDL va ocupa prima poziţie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, pe poziţia a doua fiind PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC, PNL.
Ce prevede legea electorală
În campania electorală, candidaţii şi partidele au dreptul să îşi exprime opiniile prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media. De asemenea, în timpul campaniei electorale, primarii sunt obligaţi să asigure candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.
Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe de propagandă electorală se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500.
De asemenea, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, respectiv după ora 7.00 a zilei de sâmbătă 24 mai, va sancţionată, potrivit legii, cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.