Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, luni, 21 februarie, despre impunerea stării de urgenţă în România pe durata crizei energetice. Ar fi singura soluţie pentru a stopa creşterea uriaşă a preţurilor şi explozia facturilor.
Stare de urgență în România? Criza energetică se adâncește
În cazul în care nu se găsesc soluții pentru rezolvarea crizei energetice din țară, „logic” ar fi să aibă loc decretarea stării de urgență, a transmis președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un comentariu referitor la deciziile pe care trebuie să le ia coaliția de guvernare pentru a veni în sprijinul populației.
„Dacă nu se găsesc reguli, logic ar fi o stare de urgență pe energie. Sper să nu ajungem acolo. Poate ar fi fost util să avem o stare de urgență pe energie. Eu nu am discutat nici cu domnul Rafila, nici cu premierul Nicolae Ciucă”, a declarat Marcel Ciolacu, făcând referire la perioada pandemiei de coronavirus.
Marcel Ciolacu: Suntem defazați de restul Europei
„Când eram în opoziție, am comentat că suntem defazați de restul Europei. Avem o imunitate că ne-am îmbolnăvit, cred că depășim restul Europei. Știți foarte bine că sunt un susținător al vaccinării și cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze măcar cu o doză. Mă bucur că domnul premier a împărtășit multe din propunerile PSD”, a afirmat președintele PSD.
În cazul instituirii stării de urgență în România din cauza crizei energetice, contractele ar fi suspendate și, astfel, Guvernul ar putea să câștige timp pentru a reașeza piața energetică.
Soluțiile PNL în criza facturilor explozive la energie și gaze
Liderii coaliției de guvernare trebuie să prezinte, în această săptămână, noi măsuri pentru gestionarea crizei energetice după data de 1 aprilie, când ordonanța privind compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va expira.
Soluțiile propuse de PNL diferă substanțial de unele dintre măsurile venite din partea PSD-ului. Liberalii susțin că propunerile lor sunt „sănătoase” și că ar ajuta, de asemenea, la stimularea creșterii economice naționale.
PNL dorește, după cum a anunțat și președintele formațiunii, Florin Cîțu, reducerea generală a TVA-ului, precum și a contribuțiilor sociale astfel încât populația să se bucure de salarii majorate, iar BNR să fie ajutată în lupta cu inflația.
Iată măsurile pe care PNL dorește să le propună în coaliția de guvernare, pentru soluționarea crizei energetice, potrivit surselor politice:
- transferul veniturilor obținute din impozitarea pieței energetice către consumatori, prin mecanisme directe:
- compensarea prețului la energie electrică;
- vouchere pentru plata facturilor la energie, gaz, lemnul de foc;
- compensarea taxelor din facturi, precum cele de transport sau distribuție, cogenerare sau certificat verde;
- reducerea TVA-ului la energie electrică și gaze naturale.