Evenimentul Zilei > Social > Stare de urgență, stare de alertă? Ce va fi? Banciu a explicat-o pe înţelesul tuturor
Stare de urgență, stare de alertă? Ce va fi? Banciu a explicat-o pe înţelesul tuturor

Stare de urgență, stare de alertă? Ce va fi? Banciu a explicat-o pe înţelesul tuturor

Jurnalistul Radu Banciu a vorbit în ediția de marți seară a emisiunii „Lumea lui Banciu” despre vidul legislativ care s-ar putea crea la sfârșitul acestei săptămâni, odată cu mult-discutata trecerea de la starea de urgență la starea de alertă.

Potrivit acestuia, dacă starea de alertă va fi declarată neconstituțională, va trebui să rămânem în starea de urgență, iar asta însemnă că măsurile de relaxare vor întârzia să apară.

„Aceasta națiune habar n-are dacă la sfârșitul săptămânii va putea să schimbe constituțional starea de urgență cu starea de alertă. Din câte ne dăm seama nu prea se poate.

Am tot văzut diferite încropiri de texte pentru viitoarea stare de alertă. De exemplu se spune că n-ar fi constituțional ca în starea de alertă deplasarea pe teritoriului României să se facă cu restricții.

Cică nu-i voie conform stării de alertă, dacă aceasta va fi constituțională, în principiu nu va fi pentru că nu se bazează pe nimic, dar dacă nu va fi, probabil va trebui să ne întoarcem în starea de urgență, a spus Radu Banciu.

Amintim că la sfârșitul acestei săptămâni, starea de alertă nu va fi valabilă dacă nu va trece de Curtea Constituțională a României (CCR).

„Președintele Iohannis a fost sfătuit de fostul președinte al Curții Constituționale, domnul Zegrean, să prelungească măcar cu trei zile starea de urgență. Dacă nu, vom avea un vid legislativ de putere peste weekend, când starea de alertă nu va putea de facto să-și intre în rol, peste starea de urgentă întrucât este o perioada în care nu este înscrisă, cum ar veni, în catastif.

Deci, nu s-ar putea… Peste weekend, această debandadă, anarhie la care la un moment dat Guvernul Orban făcea referire ar putea să existe cu adevărat, dar nu suntem încă în weekend.

Mâine (n.r. miercuri, 13 mai) e treaba Camerei Deputaților să treacă prin ciur acestea amendamente, joi e ziua Curții Constituționale și multe se vor mai afla. În cazul în care starea de alertă ar trece și peste 49 de ore, a zis doamna Firea – joi noaptea se deschid cimitirele și parcurile…

Dacă intrăm în starea de alertă joi noaptea, deplasările pe teritoriul României sunt constituționale, fără niciun fel de document. În ciuda încercării guvernanților de a-și mai scoate din pârleală și de a ne amenda pentru așa ceva.

Starea de alertă îți permite să te deplasezi de la Drobeta-Turnu Severin la Suceava, fără niciun document în mână. Dacă ești amendat, te duci și contești și Guvernul sau Ministerul de Interne pierde”, a completat Banciu.

Astăzi se va decide ce se va întâmpla în România în următoarea perioadă; Guvernul este pregătit să reglementeze măsurile din timpul stării de alertă prin Ordonanță de urgență dacă membrii Curţii Constituționale a României (CCR) vor declara miercuri că legislația ce va fi impusă în perioada de după 15 mai este neconstituțională.

În cazul în care judecătorii declară ilegală legislația, aceasta trebuie pusă în acord cu decizia; în acest context, premierul Ludovic Orban l-a atenționat pe luni ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, să fie pregătit cu o replică „legală, constituţională şi faptică” în cazul unei decizii nefavorabile a Curții Constituționale.