Slovacia: Stare de urgenţă în 15 spitale. 2.000 de doctori au demisionat

Guvernul slovac a declarat stare de urgenţă în 15 spitale publice, după ce 2.000 de doctori au demisionat din cauza salariilor prea mici, relatează Bloomberg.

UPDATE 2. Autorităţile ungare şi cehe au confirmat că vor sprijini oficialii slovaci în timpul grevei medicilor. Ministrul slovac al Sănătăţii, Ivan Uhliarik, a făcut apel la omologul său Miklós Szócska, pentru a obţine susţinere în acest sens. Doctorii slovaci anunţaseră că vor închide clinicile, de la 1 decembrie, şi vor trimite pacienţii la alte spitale, precizează presa de la Budapesta. UPDATE 1. Din cele 15 spitale din ţară profund afectate de demisiile medicilor, doar doctorii din Kosice şi-au retras demisiile, în cursul zilei de ieri, anunţă presa slovacă. Potrivit cotidianului "Sme", dacă ceilalţi nu se răzgândesc azi, starea de urgenţă va fi impusă în spitalele importante din ţară, cu excepţia celor din KoÅ¡ice şi Nitra şi a unor spitale mici din nordul Slovaciei. În Kosice, circa 140 de cotori şi-au retras demsiiile, în timp ce la Spitalul Universitar din Bratislava 36 de medici şi-au anulat cererile depuse anterior, dar alţi 459 sunt hotărâţi să-şi părăsească posturile. Alţi câţiva medici au renunţat la protest, dar încă 1.600 sunt în vigoare în întreaga ţară, precizează săptămânalul de limbă engleză "The Slovak Spectator".

Starea de urgenţă intră în vigoare începând de azi şi va permite guvernului să forţeze doctorii să rămână pe posturi, în ciuda demisiilor care intră în vigoare la 1 decembrie, sau medicii riscă să meargă la închisoare, a avertizat premierul Iveta Radicova, aseară, la Bratislava.

Guvernul a oferit medicilor o creştere salarială de 300 de euro pe lună, pe care doctorii o consideră "inadecvată". Ministrul Sănătăţii a spus că aceasta este creşterea maximă ce poate fi oferită de guvern, în acest moment, când cea de-a doua ţară săracă din statele Zonei Euro trebuie să facă faţă crizei economice, potrivit sursei citate. Promisiuni guvernamentale Premierul Iveta Radicova şi ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik, au anunţat că starea de urgenţă nu se aplică doctorilor care nu şi-au anunţat demisia şi că salariile celor care au demisionat, dar vor fi forţaţi să se prezinte la muncă, nu vor fi reduse, aşa cum s-a precizat iniţial. Guvernul a mai precizat că directorii spitalelor trebuie să se supună prevederilor Codului Muncii din Slovacia, referitoare la starea de urgenţă. Radicova a precizat că situaţia de urgenţă va dura doar câteva zile, maximum o săptămână, la 6 din cele 15 spitale. Cabinetul a decis, de asemenea, să implementeze măsuri de raţionalizare, de la 1 decembrie, pentru a creşte numărul saloanelor şi al clinicilor. Prim-ministrul le-a cerut doctorilor să reconsidere oferta făcută de autorităţi, reamintid că ea respectă medicii şi munca pe care aceştia o fac, dar statul nu-şi permite să le ofere o creştere salarială mai mare de 300 de euro pe lună. 

Asociaţia Sindicatelor Medicilor a declarat, la sfârşitul lunii septembrie, că 2.411 medici şi-au depus demisiile din funcţie în 34 de spitale din Slovacia. Se pare că între timp 400 dintre aceştia şi le-au retras. În total, 7.500 de doctori lucrează în spitalele de stat din ţară. Sindicatele au patru revendicări principale: modificarea Codului Muncii, schimbarea sistemului de finanţare a spitalelor de stat, stoparea transformării spitalelor în companii pe acţiuni şi creşterea salariilor angajaţilor din sistemul de sănătate.