Evenimentul Zilei > International > „Stânga” bagă frica în ei. Milionarii germani fug spre Elveția înainte de alegeri
„Stânga” bagă frica în ei. Milionarii germani fug spre Elveția înainte de alegeri

„Stânga” bagă frica în ei. Milionarii germani fug spre Elveția înainte de alegeri

O potențială lovitură a stângii în alegerile din Germania de duminică îi sperie pe milionari. Aceștia sunt pregătiți să își mute activele în Elveția, afirmă bancherii și avocații fiscali.

Dacă social-democrații de centru-stânga (SPD), stânga și Verzii ecologiști câștigă alegerile din Germania se așteaptă o reintroducere a unui impozit pe avere și o înăsprire a impozitului pe moșteniri.

„Pentru cei foarte bogați, acest lucru este arzător”, a spus un avocat fiscal din Germania. „Familiile antreprenoriale sunt extrem de alarmate”.

Această mișcare arată că oameni bogați încă văd Elveția ca un loc atractiv pentru a parca bogăția, în ciuda eforturilor sale de a-și aboli imaginea de refugiu sigur al miliardarilor.

Nicio țară nu are mai multe active offshore decât Elveția și intrările s-au accelerat în 2020, în beneficiul marilor bănci precum UBS (UBSG.S), Credit Suisse (CSGN.S) și Julius Baer (BAER.S). Tensiunile geopolitice și temerile legate de consecințele economice ale pandemiei COVID-19 au făcut atractivă stabilitatea politică a Elveției, anunță Reuters.

Bogații Germaniei se tem de stânga

Datele Bank for International Settlementments arată că depozitele gospodăriilor și companiilor germane la băncile din Elveția au crescut cu aproape 5 miliarde de dolari la 37,5 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2021 și acest lucru nu include acțiuni, obligațiuni sau produse financiare.

Cifrele mai recente nu sunt disponibile, dar persoanele din interior spun că intrările au continuat. „Am rezervat o sumă peste medie de bani noi ca în ultimele trei luni”, a spus un veteran consilier client la o mare bancă elvețiană care se ocupă în principal cu germani.

„Mulți oameni bogați, în special antreprenorii, se tem că va exista o stânga în Germania – indiferent de cum se vor desfășura alegerile”, spune Florian Dürselen, manage LGT Elveția.

Un bancher elvețian de top a spus: „Știu câțiva antreprenori germani care doresc să se stabilească în afara Germaniei dacă lucrurile devin prea roșii (de stânga) acolo”.

Ce spun sondajele de ultimă oră

Un sondaj de joi a arătat SPD, cu 25%, conducându-i pe conservatorii cancelarului Angela Merkel cu patru puncte.

SPD vrea să reintroducă un impozit pe avere și să crească impozitul pe moștenire, în timp ce Verzii – un potențial partener de coaliție, intenționează să impoziteze mai mult averile.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: