Editura Evenimentul si Capital

Un nou CONFLICT între SRI și SIE. O lege a CĂZUT în Parlament

Deputații din Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională au ascultat, cu uimire, schimbul de argumente dintre reprezentanții serviciilor secrete de informații
Autor: | | 2 Comentarii | 8185 Vizualizari

Serviciile secrete s-au împărțit în două tabere pe tema unui nou set de reguli propus în Parlament și care vizează drepturile și interdicțiile pentru cadrele de informații. Proiectul a picat, luni, în Camera Deputaților

Pe 20 iunie, în timp ce toată clasa politică fierbea în focul răsturnării Guvernului Sorin Grindeanu, deputatul Cezar Preda și senatorul Ioan Chirteș, amândoi liberali și amândoi membri în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, au depus în Camera Deputaților o propunere legislativă privind „Statutul cadrelor de informaţii” din toate cele șase structuri secrete ale României: SRI, SIE, SPP, STS, Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne și Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) din cadrul Ministerului Apărării.

Proiectul conține un set de principii și reguli pentru ofițerii de informații, legate de obligațiile și interdicțiile care li se aplică acestora, precum și drepturile de care se bucură aceștia.

Blocajul

În data de 19 septembrie, proiectul de lege primește aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, care însă remarcă unele neajunsuri ale legii. „Semnalăm că unele din normele propuse nu sunt suficient de clare și pot crea confuzii sau neclarități în aplicare”, a spus instituția. Pe 4 octombrie, Comisia pentru Drepturile omului și Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților au avizat favorabil proiectul de lege. În criză de timp pentru că proiectul risca să treacă tacit de Camera Deputaților pe 11 decembrie, Comisia pentru Apărare a dezbătut proiectul pe 5 decembrie, în prezența reprezentanților serviciilor secrete, și l-a respins. După care, alaltăieri, plenul Camerei Deputaților a respins, prin vot, proiectul legislativ. Majoritatea deputaților PSD-ALDE- PMP-UDMR au votat pentru respingere. Majoritatea deputaților din partea PNL și a minorităților au votat pentru. USR-iștii s-au abținut. Proiectul merge la Senat, în calitate de cameră decizională.

Motivele

În raportul scris al Comisiei pentru Apărare apare motivația. „Întrucât proiectul are impact bugetar, este necesar punctul de vedere al Guvernului. Guvernul a delegat Ministerul Apărării Naționale sarcina de a organiza un grup de lucru pentru formularea unui punct de vedere. În urma dezbaterilor în acest grup de lucru nu s-a ajuns la un punct de vedere unitar”, scrie în raport. „Pentru a da coerență și predictibilitate juridică, propunerea legislativă trebuie analizată în paralel cu o reglementare nouă care să definească activitatea de informații, contrainformații și de securitate. În aceeași logică trebuie analizate și legislația primară și cea secundară (...)”, mai scrie în document. Cu alte cuvinte, banii și corelarea cu legislația în vigoare care privește serviciile secrete au fost principalele motive pentru respingere.

Taberele

Lucrurile au stat altfel. Președintele comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților, Dorel Căprar, a declarat, ieri, pentru EVZ, că serviciile secrete au avut păreri împărțite. „Nu au avut un punct de vedere unitar și nu am putut să dăm un raport de admitere din moment ce sunt păreri diferite. Probabil că urmează să fie elaborată o nouă lege care să nu îi afecteze pe unii și să îi avantajeze pe alții”, a spus el. Căprar a adăugat că SIE, DGIA și SPP nu au fost de acord cu prevederile proiectului, în timp ce DGPI și SRI au fost de acord dar cu anumite amendamente. Deputatul nu a vrut să continue, invocând secretul informațiilor.

Inedit

Unul dintre membrii comisiei de Apărare, Victor Paul Dobre, a relatat EVZ că serviciile secrete au invocat în ședință „chestiuni de principii, de subordonări diferite”. Dobre a ținut să pună degetul pe un aspect care arată ineditul situației: „Nu se vine cu opinii diferite, în mod normal, în astfel de situații”. Adică, de obicei, serviciile de informații se pun de acord, în prealabil, și toate eventualele discuții contradictorii au loc în spatele ușilor închise, sunt ținute la sertar și nu ies la lumină în forurile parlamentare.

Jocuri de putere

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI