Evenimentul Zilei > Justitie > Mutarea care cutremură justiția. Savonea dă cu pumnul în masă. Solicitare urgentă pentru PÎCCJ și SRI
Mutarea care cutremură justiția. Savonea dă cu pumnul în masă. Solicitare urgentă pentru PÎCCJ și SRI

Mutarea care cutremură justiția. Savonea dă cu pumnul în masă. Solicitare urgentă pentru PÎCCJ și SRI

SRI și PÎCCJ au fost somate să desecretizeze cele 19 anexe „strict secrete” ale Raportului Inspecției Judiciare pe Protocoalele nelegale. Această solcitare vine chiar de la șefa CSM, Lia Savonea. Anexele cuprind toate numele magistraților care au colaborat cu SRI.

Jurnaliștii de la Lumea Justiției prezintă cererile trimise de Lia Savonea către șeful SRI Eduard Hellvig și procurorul general Bogdan Licu.

Concret, șefa CSM Lia Savonea a solicitat directorului SRI, Eduard Hellvig, și procurorului general al PICCJ, Bogdan Licu, inițierea demersurilor prevăzute de lege pentru declasificarea continutuluo anexelor atașate la Raportul Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018. Este vorba despre conținutul celor 19 anexe care ar conține inclusiv numele procurorilor, dar și al judecătorilor care au înțeles să aplice normele unui protocol nelegal, astfel cum a decis Curtea Constituțională a României (CCR).

Solicitarea Liei Savonea are la baza adresele formulate de doi membri din CSM, respectiv judecătoarea Gabriela Baltag și reprezentatul societății civile Victor Alistar, care doresc aflarea adevărului, netrunchiat în ce privește cooperarea dintre SRI și procurori pe protocolul declarat nelegal de către Curtea Constituțională a României, și care și-au motivat adresele prin aceea că „nu dețîn certificate de securitate sau autorizații de acces corespunzător nivelului de secretizare”.

Alăturat cererilor formulate de Gabriela Baltag și Victor Alistar se află și punctul de vedere al Direcției Legislație, Documentare și Contencios (DLDC), referitor la necesitatea declasificării Anexelor Raportului Inspecției Judiciare. De altfel, solicitările se bazează pe faptul că nu toți membrii CSM au avut acces la informațiile clasificate, astfel că se impune desecretizarea conținutului celor 19 anexe ale Raportului Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018, mai scrie sursa citată.

Lumea Justiției a obținut adresele pe care președinta CSM Lia Savonea le-a transmis către procurorul general al României Bogdan Licu și directorul SRI Eduard Hellvig. În cuprinsul acestora sunt expuse motivele pentru care se impune declasificarea conținutului celor 19 anexe ale Raportului Inspecției Judiciare privind protocoalele și colaborarea dintre magistrați și SRI în baza acestora.

În argumentarea adreselor transmise către SRI și PICCJ, președinta CSM Lia Savonea a subliniat că este interzisă „clasificarea că secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime”.