Salata de vinete după rețeta lui Radu Anton Roman. Ce o face unică

Salata de vinete după rețeta lui Radu Anton Roman. Ce o face unică Sursă Dreamstime

Salata de vinete este una din piesele de rezistență ale gastronomiei românești. Iar rețeta din cartea regretatului gastronom Radu Anton Roman îi aduce un plus de unicitate.

Salata de vinete este un deliciu vara, fiind foarte ușor de realizat și savuroasă. Se numără printre preparatele iubite de români și are avantajul că poate fi servită la orice masă, dar și la sărbători.

Reteța lui Radu Anton Roman face diferența

Radu Anton Roman a descris, în faimoasa sa carte „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti", modul de preparare a salatei de vinete. E ideală în sezonul cald și foarte gustoasă. „E aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna”, nota regretatul jurnalist, potrivit parintidenota10.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru un preparat cu un gust perfect este nevoie de un kg vinete bine coapte, un pahar de ulei de floarea soarelui, o ceapă roşie mare, o lingură oţet de mere, două roşii coapte, sare și piper, după gustul bucătarului.

Salata de vinete nu presupune mult timp în bucătărie. Pasul esențial este coacerea legumelor pe foc viu (grătar), pe toate părțile, până când coaja se înmoaie bine.

Cojile arse se curăță imediat, se sărează și se pune miezul la scurs pe un tocător înclinat timp de cel puțin o oră. Ceapa se toacă mărunt, se spală în apă rece și se scurge bine, amestecând apoi cu oțetul. Vinetele se toacă sub formă de pastă și apoi se freacă cu ulei, puțin câte puțin.

Știm că salata de vinete este aproape gata când începe să se întărească și să se facă spumoasă, arată rețeta faimosului scriitor-gastronom. La final se adaugă sosul de ceapă cu oțet și piper după gust, dacă este nevoie. La final preparatul se poate orna cu felii de roșii. Se servește cu pâine.

Vânăta este regina bucătăriei

Vânata este o legume cu multiple resurse gastronomice, fiind folosită în numeroase preparate culinare deosebit de gustoase. Gospodinele preferă să o congeleze pentru iarnă în diverse forme. Unele aleg să o toace mărunt, dar ea poate fi păstrată împănată în suc de roșii sau în ulei. Leguma originară din India de Sud și Sri Lanka și adusă în Europa de arabi are multiple beneficii pentru sănătate.

Nutriționiștii o recomandă pentru că este bogată în nutrienți, antioxidanți (antocianina, vitamina E și acizi fenolici), dar și săracă în calorii, fiind un aliat de nădejde în curele de slăbire.