Spitalul Județean de Urgență Constanța va primi o finanțare de 8 milioane lei pentru dotarea cu echipamente medicale moderne, conform deciziei ministrului Sănătății Sorina Pintea, iar ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, parlamentar de Tulcea, își asumă implicarea activă pentru realizarea unui spital regional la Constanța.
Cei doi miniștri au vizitat mai multe instituții de sănătate din județul Constanța, aflate în subordinea Consiliului Județean. Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța va primi o finanțare de 8 milioane lei pentru dotarea cu echipamente medicale moderne, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. “Acești bani vor fi utilizați pentru a finaliza lucrările de renovare ale Secției de Ginecologie, dar și pentru a demara procedurile de modernizare a Secției de Neurologie”, a declarat Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Ministrul Sorina Pintea a vizitat secțiile Spitalului Județean Constanța. “Am discutat cu șefii de secții despre indicatorii spitalului. Din punctul meu de vedere, ori nu s-a investit suficient ori nu s-a investit cum trebuie, dar nu corespunde cerințelor unui spital județean.” Ministrul Sănătății a mai anunțat că, de săptămâna viitoare, pe litoral vor fi detașate și echipaje ale serviciilor județene de ambulanță din țară pentru a veni în ajutorul colegilor de pe litoral. Echipajele SMURD trimise prin Departamentul pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.
În prezența ministrul Sănătății, Sorina Pintea și a ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a fost inaugurată Secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din cadrul Ambulatoriului Integrat Eforie. Baza a fost modernizată prin fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 8 milioane de lei. Astfel, a fost reabilitată și modernizată clădirea și au fost achiziționate echipamente medicale pentru fizioterapie și hidroterapie. “Această secție a fost gândită să devină una dintre cele mai performante din țară, iar pacienții vor putea beneficia de tratamente la standarde europene cu echipamente de ultimă generație. Pe zi pot fi tratați 40 pacienți și anual preconizăm un total de 800 de persoane care vor beneficia de recuperare aici,” a declarat președintele CJC, Horia Țuțuianu.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a opinat însă că mai sunt mulți pași de făcut pentru modernizarea completă a bazei de tratament de la Eforie Sud. “Văd ca mare pare din bază este nefolosită. Îmi doresc mult sa văd un concept integrat, cu tot ce poate această bază, din județul Constanța, să devină. Și din partea noastră, ca minister de Finanțe, ca sprijin financiar, veți avea absolut tot suportul. Pentru că această zonă poate sa fie de interes național, chiar și internațional. Se pot aduce aici foarte mulți pacienți și din afara țării. Așa că putem fi și noi un exemplu pentru alte țări. Sau să luam exemplu din alte țări și să transpunem aici,” a spus Eugen Teodorovici.
Senatorul de Tulcea, Eugen Teodorivici, la insistențele senatorului de Constanța, Nicoale Moga, a anunțat într-o conferință de presă că își asumă realizarea proiectului spitalului regional care va deservi pacienți din zona Dobrogei și de sud est a țării. Proiectul va fi urgentat fiind inclus în infrastructura critică, fără a mai fi necesari pașii clasici în procedurile de achiziție.“Spitalul regional este un obiectiv foarte important. Din cele 8 spitale regionale din țară am decis să îmi asum la nivelul guvernului implicarea foarte activă în ce inseamnă spital regional la Constanța. Pana când se da la cheie. Pe partea de procedură nu va fi realizat pe achiziție clasică, fiind pe infrastructura critică. Avem aici bază NATO, avem migranți, sute de mii de turiști, de aceea vor fi proceduri separate pentru Constanța. Vom găsit finanțarea la nivel guvern și la Consiliul Județean Constanța, cotă parte. Aveti așadar un responsabil pe tema spital regional”, a dat asigurări Eugen Teodorovici.