Evenimentul Zilei > Politica > Sporurile bugetarilor intră la apă. Ministrul Muncii anunță viitoarea lege a salarizării
Sporurile bugetarilor intră la apă. Ministrul Muncii anunță viitoarea lege a salarizării

Sporurile bugetarilor intră la apă. Ministrul Muncii anunță viitoarea lege a salarizării

Ministru Muncii ia în calcul o modificare a legii salarizării astfel încât prin viitorul act normativ sporurile bugetarilor să nu depășească 20% din nivelul salariului de bază,

Sporurile bugetarilor vor intra la apă! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, intenționează să modifice legea salarizării astfel încât sporurile acordate bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de bază, relatează Digi 24. Sporurile ar urma să fie acordate persoanelor care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase. Potrivit oficialului, a doua categorie de sporuri vor  fi cele motivaționale.

Sporurile bugetarilor vor intra la apă! Ministrul Muncii: “Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile“

“Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei. Iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrusnice. Ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare.

Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ. Uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc.

Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gandită cel mai bine aceasta.

Vom aștepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să țină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanțe. Vom spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați. Așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta».

“Politica noastră pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale“

Demnitarul a făcut un apel public să se renunțe la ipocrizia legată de sporurile inventate pentru a majora salariile. “Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesional. Iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază.

Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare”, a precizat Raluca Turcan, marți seară, îjtro intervenție la B1TV.

Potrivit declarațiilor ministrului Muncii, de luna trecută, noua lege a salarizării ar urma să fie elaborată și adoptată în aproximativ un an de zile.

Citește și Sporurile bugetare înlocuite cu bonificații de eficiență. Care vor fi criteriile

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: