Sportul potrivit in functie de varsta

Efortul fizic trebuie facut gradat, iar sporturile alese cu grija: pentru copii sunt excelente tenisul si inotul, iar pentru adulti ciclismul si joggingul.

Practicat din copilarie, sportul de orice natura ajuta copiii sa-si dezvolte sistemul osos si muscular, coordonarea, dar si buna functionare a plamanilor sau a inimii. La adulti se recomanda cel putin 20-30 de minute de miscare fizica pe zi, in timp ce copiii pot face efort fizic minim o ora zilnic.

"Indiferent de varsta, ideal ar fi sa facem miscare fizica de trei ori pe saptamana, cate 40-90 de minute", subliniaza Luiza Bucur, antrenor la National Fitness Center.

La ce ajuta miscarea Mai mult de 60% din populatia lumii nu face nici cele 20-30 de minute obligatorii zilnic de miscare fizica, estimeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Potrivit expertilor OMS, lipsa activitatii fizice cauzeaza doua milioane de decese anual.

Tot lipsa miscarii fizice este de vina pentru 10-16a din cazurile de cancer de san, de colon sau diabet si aproximativ 22% din cele de afectiuni de inima.

Cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata zilnic (cum ar fi mersul rapid) reduc riscul de imbolnavire, plus cel al aparitiei durerilor de spate.

De asemenea, activitatea fizica previne hipertensiunea (care afecteaza o cincime din populatia globului) si ajuta la dezvoltarea oaselor si a muschilor.

Inot pentru copii, stretching pentru batrani Specialistul in fitness Luiza Bucur recomanda pentru copii tenisul, inotul, fotbalul, baschetul, atletismul sau drumetiile montane. In adolescenta sau la maturitate te poti apuca de jogging, aerobic, ciclism, dans sau volei si poti continua cu inotul. "La varsta a treia, jogging, plimbari in natura, exercitii fizice, stretching, pilates, yoga", recomanda Luiza Bucur.

Daca ai dus o viata sedentara si hotaresti sa te apuci de un sport, atunci cel mai indicat ar fi sa o faci progresiv. "Ceea ce este foarte important referitor la miscarea fizica este progresivitatea si sa invatam sa ne ascultam propriul organism. Indiferent daca avem sau nu probleme de sanatate, cand apar dureri intense in timpul exercitiului, ar trebui sa ne oprim", subliniaza Mihai Berteanu, medic de recuperare medicala la Spitalul Elias.

Cand este nevoie de terapeut Cei care nu au probleme de sanatate pot urma un program de exercitii fizice in sali de fitness sau cluburi speciale. Persoanelor cu probleme de sanatate, insa, specialistii le recomanda sa faca miscare fizica doar sub supravegherea terapeutului si cu avizul doctorului. In acest caz, gimnastica este una de recuperare.

"Cand e vorba de o afectare a coloanei cervicale este esential sa te vada intai medicul de familie si ulterior medicul specialist. Institutiile in care faci o astfel de gimnastica trebuie sa aiba si un terapeut care sa aiba experienta in a lucra cu pacientii. Este usor sa faci rau prin exercitii cand exista o afectiune", precizeaza doctorul Mihai Berteanu.

Dupa o hernie de disc lombara acuta, un infarct, o criza anginoasa sau in hepatitele active, efortul fizic nu este indicat. In plus, specialistii contraindica efortul fizic sustinut, cum este cel de performanta, dupa varsta de 25-30 de ani, deoarece duce la uzura articulatiilor si a cartilajelor.