Sportivul total

Un student la Matematică a devenit campion la „şah boxing“, după ce şi-a făcut mat adversarul.

Un rus de 19 ani a reuşit să-şi folosească, la propriu, atât muşchii, cât şi mintea, pentru a cuceri titlul mondial în cadrul campionatului de „şah boxing“, organizat duminică la Berlin. Nikolai Sajin, un student la Matematică poreclit „Preşedintele“, a reuşit să-şi învingă adversarul, un poliţist german de 37 de ani, în cea de-a cincea rundă, după trei reprize de şah şi două de box, relatează AFP.

Acest sport mai puţin obişnuit combină şase reprize de şah a câte 4 minute cu cinci reprize de box de 3 minute. Concurenţii beneficiază de un minut de pauză între reprize, timp în care schimbă mănuşile de box cu căştile folosite pentru atenuarea zgomotului din sală. Învingătorul este stabilit prin KO sau şah mat, dar şi prin descalificarea concurentului care nu se încadrează în timpul de joc. Concentrare şi rezistenţă

Partida de duminică a început cu patru minute de şah, urmate de un schimb de lovituri de trei minute, după care cei doi au reluat partida din punctul în care au lăsat-o.

„Am încasat foarte multe lovituri la corp în repriza a patra, care mi-au afectat concentrarea. De aceea am făcut o mare greşeală în runda a cincea: pur şi simplu nu am văzut că voia să-mi atace regele“, a declarat germanul la finalul meciului încheiat prin şah mat. „Asta e partea cea mai grea, să-ţi păstrezi concentrarea când ai rămas fără suflu“, explică David Steppeler, un instructor de 33 de ani al clubului local. „Este cu atât mai dificil pentru cel care trebuie să mute primul, pentru că e foarte uşor să faci o greşeală, iar în şah acest lucru este fatal“, spune acesta. Pentru a se obişnui cu acest stil, în timpul antrenamentelor, sportivii sunt puşi să facă flotări la fiecare două mutări.   Acest sport insolit a fost inventat în 1992 de Enki Bilal, un autor francez de benzi desenate. În 2003, artistul olandez Iepe Rubingh a decis să transpună în realitate fantezia francezului, organizând primul meci de „şah boxing“. „Totul ţine de canalizarea violenţei şi de controlarea ei. De aici şi împletirea dintre box şi şah“, consideră Rubingh, care este şi preşedintele federaţiei internaţionale de „şah boxing“.