Sport extrem pe o spălătorie chimică

Câțiva tineri au reușit să-i convingă pe consilierii locali timișoreni ca o fostă hală industrială să fie transformată în traseu de Parkour. Astfel, amatorii acestei mișcări se vor putea cățăra pe zidurile verticale și vor putea face salturi spectaculoase.

Inventată de pompierul francez David Belle, cu scopul de a se deplasa cât mai repede între două puncte folosind abilitățile corpului uman, mișcarea Parkour face furori printre tinerii timișoreni. Și, pentru a avea un loc de antrenament numai al lor, câțiva dintre ei au apelat la autoritățile locale, care au găsit o soluție: o fostă hală industrială.

Clădirea a fost lăsată în paragină zeci de ani, iar înainte de asta în incintă a funcționat o spălătorie chimică. „Va fi un loc de agrement pentru tineri. Ei trebuie să cureţe locul şi să amenajeze spaţiul. Din punctul nostru de vedere, proiectul este viabil foarte repede. Am dat spaţiul gratuit, cu condiţia să-l amenajeze”, a spus consilierul Andrei Petrişor, cel care a făcut lobby printre colegii săi.

Ruina a fost regăsită de viceprimarul Traian Stoia, iar arhitecții care au fost consultați de edil au stabilit că aceasta are o rezistență solidă, o structură care nu ar pune probleme în momentul în care i-ar fi găsită o întrebuințare.

Fosta hală industrială

1.500 de adepți

Practicanții de Parkour, numiți și „oamenii păianjen”, se dau peste cap în aer şi „umblă” pe ziduri verticale. Fac sărituri spectaculoase de la înălţime, salturi peste obstacole, căţărări pe pereţi sau „înşurubări”. Trendul sportiv are peste 1.500 de adepţi la noi, din care aproximativ 100 se găsesc în Timișoara. „Eu mă antrenez des în Parcul Botanic, pe malul Begăi, în parcuri ce au groapă cu nisip și mereu am spus că ar ajuta mult un loc special amenajat pentru ce ne place. Ar fi ceva remarcabil pentru noi și ar fi extraordinar pentru că am putea atrage și practicanți din alte orașe”, spune Robert Iocsa, student, practicant de Parkour de șase ani.

Un salt spectaculos