Sponsorii din umbră ai partidelor încep să înfunde puşcăria

Ultimele decizii ale judecătorilor demonstrează că oamenii politici şi afaceriştii care cotizează mai mult decât permite legea ar putea ajunge, cât de curând, în spatele gratiilor.

Finanţările ilegale ale campaniilor electorale încep să producă "victime". În ultimul an, politicieni de toate culorile au fost arestaţi sau condamnaţi după ce au făcut presiuni pentru a strânge cât mai mulţi bani pentru campanie. Cu cât suma vărsată în visteria partidului este mai mare, cu atât cresc pretenţiile "mituitorilor" faţă de numărul posturilor-cheie în care urmează să-şi "planteze" executanţii. Acestă practică întăreşte ipoteza potrivit căreia ţara este guvernată de sponsorii partidelor. Oamenii politici concurează în finanţarea ilegală a partidelor cu firmele mari. Ultimele anchete ale DNA au arătat că "taxa de recunoştinţă" a societăţilor care fac afaceri cu statul este de aproximativ 200.000 de euro. Doi ani pentru pixuri

Ultima condamnare, nedefinitivă, îl priveşte pe fostul premier Adrian Năstase. Deşi a susţinut vehement că nu a avut vreo legătură cu manifestarea "Trofeul Calităţii", judecătorii au fost de altă părere. Doi ani de închisoare cu executare şi plata, alături de ceilalţi inculpaţi, a 3,3 milioane de lei este o lovitură năucitoare pentru fostul premier.

Sumele adunate de Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), sub forma unei "taxe de participare" nu au intrat niciodată în contul ISC. Potrivit DNA, persoanele fizice trebuiau să plătescă 500 de lei, iar firmele - 1.500 de lei. Aşa s-au strâns, în 2004, nu mai puţin de 1,6 milioane de euro, bani cu care s-au plătit produse indispensabile într-o campanie electorală, dar bagatelizate de Năstase sub formula "pixuri, fulare şi căciuli".

Tehnica social-democrată

În timpul campaniei electorale din 2009, PSD aduna bani pentru partid prin intermediul Insomar, firma lui Sorin Ovidiu Vîntu, specializată în aşa numite cercetări sociologice. În 2009, magnatul gazului,Ioan Niculae, putea dona PSD doar 120.000 de lei. A oferit mascat PSD, prin intermediul Insomar, 641.730 de lei, adică de cinci ori mai mult. A promis că "plusează" un milion de euro, cu condiţia să numească trei-patru indivizi în viitorul guvern, inclusiv ministrul Economiei.

Banii reprezentau, chipurile, contravaloarea unui studiu privind viitorul construcţiilor în România. Pe fir au intrat procurorii şi sunt cercetate cel puţin şase contracte de acest gen, suspecte, având în vedere că s-au plătit câte 200.000 de euro pentru un studiu inexistent. Alte firme, recunoscute la nivel naţional pentru succesul pe care-l au la licitaţiile publice, au cumpărat acelaşi studiu să se "pună bine"şi cu viitoarea guvernare.

Traseistul Morega, trei ani

Tot anul trecut, ex-deputatul PNL, Ilie Morega a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost judecat pentru sponsorizări nelegale şi obţineri de foloase pentru PNL, în perioada în care a fost preşedintele filialei Gorj. Potrivit DNA, în intervalul 2005 - 2007, Morega, şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase pentru partid. Banii au fost pretinşi de la persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi de stat. Un miliard de lei vechi au adunat subordonaţii pe linie de partid ai lui Morega.

Abuzul de Putere

În decembrie 2011, fosta şefă a ITM Timiş, Cornelia Corescu, a fost condamnată la trei ani de închisoare. În acelaşi dosar, a fost condamnat la doi ani de închisoare şi Vasile Medeşan, secretar executiv al PD-L Timiş. Corescu i-a cerut patronului unei firme de construcţii să "doneze" 10.000 de lei în conturile Organizaţiei PDL Timiş ca să-l scape de un control. Medeşan i-a sugerat patronului firmei că-şi poate achita obligaţia şi în rate.

Denunţătorul a păstrat chitanţa cu seria PDL, nr. 0001232 din 28 iulie, precum şi fişa de donaţie.

LIPSA DE TRANSPARENŢĂ

Oficial, partidele primesc donaţii mici

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, PDL a primit în 2009, an în care au avut loc mai multe campanii electorale, din donaţii, cotizaţii şi venituri din alte surse, 41.241.293 lei.

  • Cei mai mari sponsori ai PDL, persoane fizice: primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş - 200.000 de lei, şi europarlamentarul Rareş Niculescu, 131.800 de lei.
  • Sponsori firme: Lukoil a plătit 143.250 de lei, SC Cotroceni Park a donat 126.081 de lei şi Greenbau- Tehnologie - 150.000 de lei. PNL a avut în anul 2009, venituri de 9.648.971 de lei, bani proveniţi din donaţii, cotizaţii şi alte surse.
  • Cel mai important sponsor persoană fizică: fostul primar al Capitalei, Crin Halaicu - 230.000 de lei pentru "prezidenţialul" Antonescu.
  • Persoane juridice: Forumul Academic Român - 300.000 de lei, Internaţional SA la care familia senatorului Ruşanu are acţiuni - 166.000 de lei. Alianţa PSD+PC a avut, în 2009, un buget de 22.342.670 de lei.
  • Donatori persoane fizice: fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă - 320.000 de lei, respectiv 200.000 de lei Top sponsori firme: Agrotrust SRL - 500.000 de lei, Interfrigo Logistics SRL – 400.000 de lei, firme din Teleorman.

SUPER-SUCCES

Încă de la începutul anilor ’90, "Bulina roşie " a arătat cum se sifonează banii către oamenii politici. Serialul "Operaţiunea «Bani pentru partid»" a dus, în 1996, la alternanţa de guvernare.

Secretul succesului de care s-a bucurat "Evenimentul zilei" a constat în publicarea unor subiecte prezente "în stradă", dar necunoscute marelui public şi ignorate de restul presei. Campania intitulată "Operaţiunea «Bani pentru Partid»", care a debutat pe 8 mai 1995 şi a dezvăluit circuitul banilor "murdari" în sistemul instituit de PDSR, precursorul PSD-ului, a avut un impact uriaş. Serialul publicat de reporterii Dan Andronic şi Mirel Curea, a contribuit semnificativ la pierderea alegerilor, în ’96, de PDSR şi Ion Iliescu.

O dezvăluire care a trimis partidul lui Iliescu în opoziţie

"Esenţa Operaţiunii «Bani pentru Partid» consta în acumularea de bani pentru susţinerea intereselor politice, în vederea câştigării alegerilor locale şi generale din 1996", scriau în ’95, Andronic şi Curea. Ei au descris, cu cazuri concrete, infernalul mecanism "de stat" prin care PDSR, prin oamenii fideli, "făcea" bani din orice: din operaţiunile de export-import, din embargoul petrolier impus Iugoslaviei şi chiar din arestările preventive ale unor oameni de afaceri. La vremea aceea, EVZ a avansat şi o estimare a banilor rulaţi, în 1994, prin contul "Bani pentru Partid". Era o cifră uluitoare, 28.000 miliarde lei, bani care se constituiau ca pierderi la buget şi care menţineau România pe trendul statelor europene sărace. Dar care îmbogăţeau camarila de partid şi de stat.

DE REFERINȚĂ. Cu acest gen de anchete a câștigat „Bulina roșie” încrederea cititorilor

SUME MAXIME Câţi bani pot primi partidele politice

Potrivit legislaţiei în vigoare, formaţiunile politice din România au la dispoziţie patru surse de finanţare: cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, venituri provenite din activităţi proprii şi subvenţii de la bugetul de stat. Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară. O persoană juridică poate dona într-un an până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară. Altfel spus, o firmă poate sponsoriza un partid politic cu maxim 350.000 de lei anual. O persoană fizică are dreptul să sponsorizeze o formaţiune politică cu 140.000 de lei, în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2012, salariul minim brut pe lună este de 700 de lei. Legea nu pedepseşte şi trezorierul care încasează bani în surplus. CITIŢI ŞI:

  • Dosarul Zambaccian. Inculpatul Adrian Năstase, în sală, ziariștii - în boxa acuzaților
  • Crin Antonescu, despre condamnarea lui Năstase: "Trebuie să facă un mare pas în spate din politică"
  • Adrian Năstase: Dosarul "Trofeul calității", construit într-un mod incalificabil
  • Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul Calității"