SPĂLARE DE BANI EN-GROS. 26 de TIR-uri cu marfă oprite pe şoseaua Bucureşti-Giurgiu

Acţiune de amploare a poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor - Poliţia Capitalei. 26 de TIR-uri cu marfă şi şapte puncte de lucru a trei societăţi au fost percheziţionate. Patronii sunt acuzaţi de spălare de bani. Ei se foloseau de firme fantomă pentru a introduce marfa în România iar profitul obţinut, prin neplata TVA, era trimis în străinătate.

Acţiunea derulată, ieri, de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bucureşti, a stopat un circuit evazionist pus la cale de trei afacerişti de produse en-gros. A fost întocmite cinci dosare penale pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Oamenii legii au organizat o acţiune în punctul de trecere a frontierei Giurgiu, pe ruta Giurgiu Bucureşti şi în două complexe comerciale en gross din Bucureşti şi judeţul Ilfov. A fost vizată identificarea mijloacelor de transport utilizate de către cei în cauză pentru introducerea în ţară de legume fructe, mărfuri congelate şi materiale de construcţii.

Cei implicaţi sunt suspectaţi că au folosit pe circuitele comerciale mai multe firme "fantomă", în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor datorate bugetului general consolidat al statului, o mare parte din profitul ilicit astfel obţinut fiind transferat în afara ţării prin sisteme de tip "money online".

Astfel, în noaptea de 1 septembrie, pe ruta Giurgiu - Bucureşti, au fost verificate 26 de autotrenuri încărcate cu mărfuri provenite din achiziţii intracomunitare, introduse în ţară prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu. Au fost identificate trei societăţi comerciale care efectuau achiziţii intracomunitare de orez şi materiale de construcţii. Anchetatorii auveau informaţii că acestea se sustrag de la plata TVA-ului intracomunitar, prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi fictive de achiziţie, de pe piaţa internă (în cursul anului 2010 - 2011), în scopul deducerii ilegale a acestei taxe.

De asemenea, au fost verificate şapte puncte de lucru ale societăţilor implicate, din două complexe comerciale din Bucureşti. Astfel, au fost identificate documente de evidenţă contabilă şi documente de evidenţă extracontabilă, care atestă interpunerea în circuitele comerciale a unor firme tip fantomă.