Spitalul, judecat pentru mutilarea lui Alexandru

Spitalul „Sf. Ioan” din Capitală riscă să fie închis pentru că nu a scos din funcţiune incubatorul în care a ars, în noiembrie anul trecut, micuţul Alexandru Dragomir.

Incubatorul în care a fost băgat Alexandru era „o plită încinsă, fără niciun fel de sis teme de siguranţă, utilizată în mod absurd pentru îngrijirea medicală a unor nou-născuţi”. Aceasta e concluzia, bazată pe expertize tehnice, a procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, care au creat un precedent pentru ju ris prudenţa românească: au trimis în judecată Spitalul „Sf. Ioan” din Capitală, sub acuzaţia de vătămare corporală din culpă.

Unitatea medicală devine astfel prima instituţie de la noi care, alături de asistenta Emilia Baron, va răspunde penal pentru arsurile grave suferite de nou-născutul Alexandru Dragomir, în „incubatorul morţii”, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie anul trecut.

„Aşa se face că, dacă asistenta ar putea scăpa cu o pedeapsă de minimum 6 luni de închisoare şi cu plata unor daune consistente familiei copilului, pedeapsa pen tru spital ar putea fi închiderea, suspendarea temporară a activităţii sau, în cel mai fericit caz, o amendă penală substanţială. (...) Orice decizie va lua instanţa împotriva unităţii medicale, aceasta s-ar constitui într-un precedent care ar pune presiune pe toţi directorii de spital şi i-ar face mai responsabili”, au explicat jurişti cu experienţă contactaţi de EVZ.

Angajaţii spitalului au încălcat flagrant legea

Concret, raportul experţilor Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM) arată că „aparatul în care a fost ars micuţul Dragomir Gabriel Alexandru era foarte vechi - «fabricaţie 1973» -, depăşind cu mult durata normală de funcţionare”.

În plus, „atât aspectul exteriorului, cât şi cel al interiorului aparatului denotă lip sa activităţii de mentenanţă din partea personalului medical” şi „nu prezintă siguranţă în utilizare, putând genera incidente grave, mergând până la punerea în pericol a vieţii nou-născutului”.

Una dintre cele mai importante concluzii ale experţilor, care a stat la baza punerii sub a cuzare a spitalului, a fost aceea că „aparatul nu a fost inclus de către utilizator în programul de verificări periodice, conform ordinului 1662/2007, ocazie cu care s-ar fi putut semnala ne con formităţile constatate la actuala expertiză tehnică”.

Mai mult - subliniază procurorii în rechizitoriul care a ajuns pe masa magistraţilor Judecătoriei Sectorului 4 - incubatorul nu avea nici măcar avizul OTDM, aşa cum prevede legea, pe care Spitalul „Sf. Ioan” a ignorat-o. Ca să nu mai vorbim de faptul că, deşi oficialii unităţii medicale au susţinut, în apărarea lor, că au angajat o firmă (Aciram SRL) care să asigure service-ul pentru incubatorul respectiv, reprezentanţii societăţii au arătat că nu au ştiut niciodată că ar fi trebuit să se ocupe şi de acel aparat.

Cât priveşte faptul că asistenta Emilia Baron era, în acea noapte, singură pe tură şi nu a putut supraveghea bebeluşul, procurorii denunţă „excesul de zel” al conducerii Maternităţii Bucur (subordonată Spitalului „Sf. Ioan”) de a-şi trimite angajaţii în câte trei zile de concediu fără plată, în noiembrie şi decembrie 2009, pe fondul crizei financiare.

Copilul nu a fost „uitat” în incubator

În ce o priveşte pe asistentă, procurorii au ajuns la concluzia că aceasta ştia că incubatorul este defect şi, implicit, extrem de periculos şi că era obligată să refuze să-l folosească.

În plus, susţin aceştia, asistenta nu doar că a încălcat Codul etic, ci şi atribuţiile care-i reveneau prin fişa postului, deoarece nu şi-a înştiinţat superiorii despre pericolul pe care-l reprezenta incubatorul.

„Un incubator în stare normală nu are suprafeţe fierbinţi cu care să poată intra în contact nou-născutul, independent de durata cât acesta ar fi «uitat » în incubator, cum incorect s-a susţinut în mass-media. (...) Or, în incubatorul respectiv temperatura părţilor metalice cu care a intrat în contact copilul depăşea chiar şi 78,7 grade Celsius (temperatură de aproape două ori mai mare decât poate suporta corpul uman)”, au conchis anchetatorii.

Medicii legişti au arătat că era suficient ca micuţul Alexandru să atingă doar cinci secunde un corp încălzit la asemenea temperaturi pentru a se alege cu arsurile pe care le-a suferit.

PRETENŢII CIVILE

Daune totale de 1.000.000 de euro

Pe lângă pedepsele penale, asistenta Emilia Baron şi Spitalul „Sf. Ioan” ar putea fi obligaţi să răspundă şi financiar pentru neglijenţa de care au dat dovadă, mai arată anchetatorii.

Astfel, părinţii micuţului Alexandru, George şi Violeta Dragomir, le cer despăgubiri totalizând 1.000.000 de euro (700.000 de euro pentru prejudiciul moral suferit de micuţ şi 300.000 de euro pentru cheltuieli materiale ).

Deşi ar fi putut cere şi ei daune, reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”, unde micuţul a primit ulterior îngrijiri, nu s-au constituit parte civilă în dosar.

"Pedeapsa pentru spital ar putea fi închiderea, suspendarea temporară a activităţii sau, în cel mai fericit caz, amenda penală.“ SPECIALIST ÎN DREPT

CONSECINŢE. Asistenta Emilia Baron riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare FOTOGRAFII: LIBERTATEA