Spitalele sunt gata, doctorul Oprescu nu

Primăria Capitalei ia sub aripă 18 unităţi medicale şi promite îmbunătăţiri, fără să ştie însă dacă bugetul va permite rezolvarea problemelor.

Dacă spitalele sunt gata să treacă în ograda primarului Sorin Oprescu, iar Ministerul Sănătăţii a finalizat normele metodologice privind transferul celor 18 unităţi, Primăria Capitalei e singura care nu şi-a făcut temele. Ministrul Ion Bazac a prezentat, ieri, la guvern, proiectul de act normativ, dar Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din cadrul PMB nu are încă un regulament de organizare şi funcţionare, după ce consilierii municipali au respins proiectul acestuia, miercuri, „din motive tehnice“.

În plus, nu s-a făcut niciun studiu pentru a vedea dacă preluarea spitalelor poate fi susţinută sau ce fonduri sunt necesare pentru administrarea acestora. Motivul: o cercetare prealabilă nu ar fi avut o bază legală.

Îmbiaţi cu preluarea cheltuielilor pentru utilităţi şi atragerea de fonduri, cei mai mulţi manageri ai spitalelor aşteap tă cu interes îmbunătăţirea sistemului, promisă de primarul-doctor. Nici gândul că ar putea fi schimbaţi din funcţie, pe motiv de management ineficient, nu pare să-i sperie. 500.000 de euro numai la „Sf. Luca“

Cele mai multe speranţe legate de trecerea spitalelor în subordinea primăriei şi le fac directorii care nu au obţinut până acum fonduri de la sectoare. „Administraţia Spitalelor ne-a cerut o listă cu sumele de care avem nevoie pen tru diferite activităţi - cum ar fi lucrările de reparaţii, servicii de curăţenie, de pază, schimbarea lifturilor foarte vechi. De asemenea, spitalul trebuie să dispună şi de o staţie proprie de epurare a apei“, a spus Bogdan Pascu, managerul Spitalului de Bolnavi Cronici şi Geriatrie „Sf. Luca“, din sectorul 4. O estimare a fondurilor necesare: 500.000 de euro. Pascu spune că suma pe care speră să o obţină de la Oprescu e relativ mare, în contextul în care primăria de sector nu a acordat fonduri unităţilor spitaliceşti avute în administrare. Injecţie de fonduri Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în sectorul lui Marian Vanghelie. „Sunt mai multe probleme la care aşteptăm rezolvare, sistemul de încălzire pentru iarna viitoare, aparatură medicală; e o listă foarte lungă, dar vom discuta aceste lucruri după ce vom stabili punctual, cu reprezentanţii primăriei, ce se poate face. E bine că există o disponibilitate!“, a spus Gigel-Pompiliu Tufan, managerul Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele“, din sectorul 5.

Aşteptările sunt mari şi în sectorul lui Cristian Poteraş. „Ca urmare a întâlnirii cu primarul general, s-au stabilit, în mare, direcţiile de acţiune. Noi aşteptăm contracte cu firme specializate în externalizarea serviciilor de curăţenie, contract pentru asigurarea cazarmamentului uniformelor, acoperirea cheltuielilor legate de utilităţi, telefon, apă. Dar asta nu înseamnă că primăria e un sac fără fund. Vor exista, probabil, nişte priorităţi, dar aşteptăm o colaborare bună din punct de vedere al gestiunii banilor“, a precizat Bogdan Marinescu, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu“ (Giuleşti), din sectorul 6.

FIECARE DUPĂ NEVOI

Unde-i bine, se poate şi mai bine, spun managerii

Dintre managerii de spitale care trec la Oprescu, cei mai liniştiţi par cei din sectorul 1. Aceştia s-au văzut deja cu nişte saci în căruţă şi recunosc că „greul“ a fost făcut de primăria de sector. „Aştept o continuare a activităţilor de până acum. Noi am fost în proprietatea Consiliului General al Primăriei Capitalei în ceea ce priveşte terenul şi clădirea şi în administrarea Primăriei Secorului 1, iar pe partea de management, la Ministerul Sănătăţii“, a spus Narcis Copca, directorul Spitalului Clinic „Sf. Maria“.

Potrivit acestuia, situaţia spitalelor din sectorul lui Chiliman a fost una privilegiată, datorită Asociaţiei Fondului Imobiliar Spitalicesc, cea care a consolidat două unităţi până acum şi are în lucru încă două, între care şi „Sf. Maria“.

La fel crede şi Mircea Penescu, de la Spitalul „Dr. Carol Davila“, cu toate că recunoaşte că lucrurile nu au fost încă bătute în cuie. „Am avut o singură întâlnire şi s-a vorbit, la modul general, despre faptul că Primăria Generală «intenţionează» să ne preia“, ne-a declarat Penescu.

El s-a arătat mulţumit de colaborarea cu Primăria Sectorului 1, cu ajutorul căreia a mai clădit un corp lângă spital, în urma unei investiţii de şapte milioane de euro. Totuşi, chiar dacă unele primării de sector s-au implicat deja pentru îmbunătăţirea situaţiei spitalelor, reprezentanţii instituţiilor speră la mai bine. „Nevoile spitalelor diferă de la caz la caz, unele au nevoie de reparaţii, altele, cum e cazul nostru, de aparatură performantă. Fiecare va negocia, probabil, cu primăria“, crede managerul Spitalului Filantropia, Gheorghe Peltecu.

LA MÅNA PMB

Edilul face şi desface

  • Cele 18 spitale nu vor primi însă numai fonduri de la Primăria Capitalei. Municipalitatea va putea, cu avizul Ministerului Sănătăţii, să modifice structura organizatorică, să reorganizeze, să restructureze, să schimbe sediul şi chiar denumirile spi talelor. Organigrama, bugetul, numărul de posturi, programul de muncă şi or ganizarea gărzilor trebuie să fie parafate de reprezentanţii municipalităţii.
  • Primăria va avea posibilitatea legală să schimbe managerii spitalelor şi chiar să numească conducerea interimară a persoanelor din conducere. „Oprescu ne-a dat asigurări că aprecierile vor fi făcute strict profesional“, spune managerul Peltecu. „Cine plăteştete stăpâneşte!“, conchide, în glumă, Bogdan Marinescu.