Dacian Cioloș este al treilea premier roman care vine la Cluj și vorbește despre Spitalul Regional de Urgență.
Premierul a spus la Cluj Napoca, că Guvernul va construi cele trei spitale regionale de urgență la Cluj, Iași și Craiova. Dezbaterea legată de construirea spitalului regional de urgență este atât de veche încât nimeni nu mai crede o vorbă din promisiunile politicienilor.
Întrebat de reporterul EvZ, despre ce garanții poate oferi că în anul 2016 se va începe lucrul la cele trei spitale, premierul Cioloș a declarat, vizibil iritat, că bani există dar nu primul ministru construiește. "Nu construieşte primul-ministru, nu face studii de fezabilitate primul-ministru, nu pregăteşte proiectul tehnic. Lucruri care nu ţin de mine sau de Guvern nu le pot garanta, dar pot garanta că există finanţare, că Guvernul actual a început să revadă studiul de fezabilitate care a fost făcut în urmă cu ceva vreme şi studiul trebuie reactualizat pentru a putea lansa proiectul tehnic. Pentru revizuirea studiului de fezabilitate vom folosi Compania Naţională de Investiţii, cu obiectivul de a finaliza acest studiu în toamnă şi să lansăm apoi licitaţia pentru proiectul tehnic şi pentru execuţie”, a spus premierul.
La Cluj, terenul pe care ar trebui să se construiască Spitalul Regional de Urgență a fost luat de Guvern de la Armată și dat în administrarea Consiliului Județean Cluj. Acest lucru se întâmpla în anul 2011.
Promisiuni vechi
EvZ vă propune o trecere în revistă a declarațiilor foștilor premieri pe tema spitalui regional de urgență.
”Două teme importante duc cu mine la Bucureşti. În primul rând voi urgenta semnarea protocolului între Ministerul Sănătăţii şi CJ Cluj pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă, asta pentru că am elaborat deja normele metodologice la legea parteneriatului public-privat şi putem da drumul la acest proiect", Emi Boc – noiembrie 2011.
"Viitorul Spital Regional de Urgenţă de la Cluj se va face şi vă asigur asta deoarece au fost negociate fonduri europene, le vedeţi în acordul de parteneriat că sunt cuprinse. Banii sunt în buget pe programul operaţional, iar în două-trei săptămâni lansăm upgradarea de studii de fezabilitate. Erau nişte studii de fezabilitate făcute în urmă cu nişte ani de un alt ministru al Sănătăţii, care nu s-au mai pus în aplicare. Ca să nu mai pierdem timpul le upgradăm pe acelea la nivelul nevoilor din 2015 şi cât de curând se va da drumul şi la licitaţie, ceea ce înseamnă că spitalul îl veţi vedea ridicat", a susținut în septembrie 2015, la Cluj Napoca, fostul minsitrul al Sănătății, Nicolae Bănicioiu.