Autorităţile locale au început deja să înlocuiască directorii de spitale şi să pregătească o serie de schimbări în modul de funcţionare a acestora, pe motiv că vor să le facă mai eficiente.
Directori de spitale schim baţi, secţii restrânse, servicii externalizate, personal medical evaluat şi în pericol de a fi concediat. Pe scurt, o parte din efectele procesului de transferare a spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a autorităţilor locale şi judeţene.
Spre exemplu, la Vâlcea şi la Cluj-Napoca, spitalele preluate de autorităţile locale sunt conduse în prezent de alţi directori.
"Am considerat că trebuie o conducere nouă. Nu pot spune că am fost nemulţumit de fostul director, dar eu am alte criterii de evaluare", afirmă Constantin Niţu, primarul din Horezu.
La Constanţa, preşedintele consiliului judeţean (CJ), Nicuşor Constantinescu, a pus la punct un adevărat plan de "eficientizare" a spitalelor. Iar la Timişoara, consilierii locali nu au preluat încă spitalele, în schimb au votat ieri, în şedinţa de consiliu, componenţa noilor consilii de administraţie.
Şi la Iaşi, autorităţile judeţene şi-au făcut un plan de acţiune privind unităţile pe care ar trebui să le preia. "Preşedintele consiliului judeţean şi-a exprimat intenţia de a înfiinţa un serviciu special, care să se ocupe de spitale", afirmă Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt al CJ Iaşi.
"Nu le vrem cum ni le oferă ei"
Pe de altă parte, autorităţile locale din Iaşi, Timişoara şi Vâlcea au refuzat transferul unor unităţi sanitare din cauza datoriilor de zeci de milioane de lei.
"I-am cerut ministrului să ne contrasemneze contractul de preluare ca o garanţie că datoriile ne vor fi achitate la zi. Răspunsul a fost că legea nu prevede şi aşa ceva. Nici noi nu vrem să le luăm aşa cum ni le oferă ei, pline de datorii", afirmă Dumitru Persu, vicepreşedintele CJ Vâlcea.
La rândul său, ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că spitalele pe care comunităţile locale nu şi le doresc ar putea fi închise. În schimb, repre zentanţii Camerei Federative a Medicilor din România consideră că ministerul ar trebui să-şi asume răspunderea pentru aceste datorii şi să predea autorităţilor locale doar managementul. (A contribuit Ramona Dragomir)
CLUJ-NAPOCA
Schimbări înainte de descentralizare
Deşi Spitalul Clinic Judeţean Cluj, cel mai mare din judeţ, a rămas în subordinea Ministerului Sănătăţii deoarece e o “unitate medicală strategică", conducerea a fost schimbată cu puţin timp înainte de apariţia ordonanţei privind descentralizarea spitalelor.
Surse din cadrul unităţii sanitare susţin că noul director, confe renţiarul universitar Gheorghe Cruciat, de la Clinica de Ginecologie 1, a fost impus în această funcţie de prefectul de Cluj, Florin Stamatian, care este profesor universitar şi şef al Clinicii de Ginecologie 1. Medicul Gheorghe Cruciat a declarat că a fost numit pe criterii de competenţă, adăugând că e prima dată când ocupă o funcţie de conducere.
“Este adevărat că am lucrat cu domnul profesor Stamatian şi la clinică, şi la catedră, era şeful, dar cred că asta nu afectează cu nimic problema", ne-a declarat medicul Cruciat, care a semnat numeroase articole de specialitate împreună cu Florin Stamatian, prefectul de Cluj. Fostul director al spitalului, Cristina Ciortea, susţine că a fost eliberată din funcţie la cerere, în prezent ocupând funcţia de director medical. (Mihai Şoica)
SIBIU
Spitalele, da, datoriile, nu
Spitalul Judeţean, Spitalul de Psihiatrie şi cel de Pneumoftiziologie din Sibiu au rămas ale nimănui, după ce săptămâna trecută consilierii judeţeni au refuzat, prin vot, preluarea unităţilor.
Motivul: datoriile de aproape 20 de milioane de lei ale Spitalului Judeţean, instituţie cu 1.400 de angajaţi.
Discuţiile în jurul acestei preluări au fost cu atât mai aprinse, cu cât la acestea a fost prezent şi ministrul săntăţii, Attila Cseke, căruia consilierii i-au reproşat faptul că preluând spitalul cu tot cu datorii vor da peste cap tot bugetul judeţului. Proiectul de preluare a celor trei spitale ar putea fi votat iar peste două săptămâni, când consilierii aşteaptă un audit financiar independent. (Traian Deleanu)
CONSTANŢA: REFORMA "NICUŞOR CONSTANTINESCU"
Secţii desfiinţate, medici concediaţi şi servicii externalizate
La Constanţa, consilierii judeţeni au aprobat deja, cu majoritate de voturi, preluarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, a Spitalului de Ftiziologie Agigea, a celui de Pneumoftiziologie Palazu Mare şi a Spitalului de Oase din Eforie Sud.
Protocoalele de preluare vor fi semnate până la sfârşitul lunii, însă nu înainte ca Ministerul Sănătăţii să garanteze că datoriile acumulate până la 31 martie vor fi plătite.
Masa bolnavilor, servită de călugăriţe
Nicuşor Contantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, deja se gândeşte cum poate "reforma" spitalele pe care le va prelua.
"La fiecare din cele 9 etaje ale Spitalului Judeţean lucrează câte 35 femei de serviciu, ar trebui să fie curăţenie lună, dar arată groaznic, deci externalizare. Masa va fi servită de 22 de călugăriţe prin parteneriat cu Arhiepiscopia, ele nu fură mâncarea bolnavilor şi vorbesc din suflet cu pacienţii. Serviciul de pază va fi şi el externalizat", spune şeful CJ.
Preşedintele CJ a găsit o soluţie şi pentru secţiile unde nu sunt folosite toate paturile: concesionarea lor unor investitori privaţi. "Am vorbit deja cu consulul chinez şi vom face o secţie de medicină tradiţională chineză. Vom încerca să suplimentăm ceea ce nu avem, cu parteneri şi investitori, mai ales străini", îşi continuă planurile Constantinescu.
Decizii transferate la consiliul judeţean
Autorităţile judeţene nu sunt mulţumite nici de modul în care sunt repartizate fondurile din bu getul spitalului.
"Vi se pare normal ca fondul de salarii să fie de 80%, fondul de medicamente de doar 3% şi cel de utilităţi de 6%? Sunt nişte disproporţionalităţi pe care nu ştiu cine le-a aranjat aşa. De acum încolo, organizarea bugetului, funcţionarea spitalului şi organigrama, prin Consiliul de Administraţie pe care îl vom constitui, vor fi la dispoziţia CJ", adaugă preşedintele consiliului.
Medici evaluaţi
Nicuşor Constantinescu consideră că trebuie să facă ordine şi în rândul medicilor din spital, pe care vrea să-i evalueze, iar apoi să comaseze şi nişte secţii.
"Legea spune că medicul trebuie să stea 7 ore pe zi în spitalul judeţean, dar ei sunt în mai multe locuri în acelaşi timp. Păi, cum să fie şi în cabinetul particular la ora 12.00, unde programul lui e pe uşă, şi la spital, şi la policlinica cu plată. Să fim serioşi, or avea ei salarii mici, dar acest lucru trebuie să-l evaluăm şi să vedem cum e mai bine pentru eficientizarea actului medical. 44 de secţii sunt prea multe, ce-i rău în faptul că Secţia de chirurgie cardiovasculară se poate uni cu cardiologia", conchide Constantinescu.
Pe de altă parte, spitalele din Medgidia, Băneasa şi Hârşova au fost deja preluate de admini straţiile locale. Doar Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu a fost preluat, din cauza datoriilor, situaţia lui urmând a fi discutată vineri.