Spitalele din România urmează să fie modernizate. Ministrul Sănătății a explicat cine va lua mai mulți bani din PNRR

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

1,1 miliarde de euro, bani din PNRR, vor merge pentru construirea de noi unități sanitare, dar și pentru reabilitarea de clădiri deja existente în cazul a 25 de spitale care vor fi alese conform unor criterii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat criteriile pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale din lista de 49 propuse pentru reabilitarea și modernizarea prin PNRR.

Mai exact, proiectele care presupun investiții mai mici vor primi un punctaj mai mare, la fel și pentru anumite patologii și pentru număr de paturi. Cu toate acestea vor exista și criterii de penalizare.

Rafila a declarat că preferate sunt proiectele cu investiții mai mici deoarece cofinanțarea din partea autorităților locale va crește, odată ce investiția este mai mare.

Din acest motiv, Ministerul Sănătății a stabilit ca proiectele propuse să nu depășească o investiție de 206 milioane de euro, informează G4media.ro.

Numărul de noi cazuri de Covid-19 este în creștere. Ministrul Sănătății vine cu explicații

În cadrul conferinței în care a prezentat criteriile pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale, Alexandru Rafila a vorbit și despre explozia de noi cazuri de Covid-19.

Oficialul român a declarat că spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare, ceea ce arată că subvarianta Omicron este mai puțin periculoasă.

Rafila a mai spus că această creștere înregistrată în ultimele 3 săptămâni își păstrează oarecum cadența.

„Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla la circa 70.000 de cazuri, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi. Nu există elemente de severitate mai mare. Încercăm să mărim numărul de centre de evaluare, precum și programul de lucru. Important e să le facem funcționale inclusiv sâmbăta și duminică”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă masca de protecție va redeveni obligatorie, Rafila a afirmat că Ministerul Sănătății „nu are această pârghie”.

„Trebuie să existe și un efort al populației. Se poate face prin purtarea măștii în spațiile închise sau în mijloacele de transport. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate. Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultate. Masca dacă e purtată incorect e inutilă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Reamintim că în ultimele 24 de ore, în România s-au înregistrat peste 12 mii de noi cazuri de Covid-19. În spitale sunt internate 3.445 de persoane infectate. 215 dintre acestea sunt la ATI, 184 nefiind vaccinate anti-COVID.