Spitalul „Nicolae Malaxa” din Capitală se transformă în spital COVID, până la finalul acestei săptămâni, iar pacienții vor fi externați sau transferați la alte unități medicale.
Managerul Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, Alexandru Ştefănescu, a declarat că unitatea sanitară este în plin proces de reorganizare. Acesta a precizat că la finalul acestei săptămâni unitatea va fi pregătită să trateze pacienții infectaţi cu coronavirus.
Pe lângă Spitalul Nicolae Malaxa, va deveni unitate dedicată exclusiv îngrijirii pacienţilor cu COVID şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan”. De asemenea, Maternitatea Bucur, aflată în subordinea Spitalului Sfântul Ioan este din această dimineaţa unitate sanitară dedicată excusiv îngrijirii pacientelor cu COVID-19.
„Suntem în proces de transformare, o să devenim unitate ce va gestiona strict pacienţi COVID-19, noi acum suntem într-un proces în care efectuăm această transformare de la spital clinic la spital suport COVID-19 în condiţii de siguranţă, zic eu, cu punerea la punct a circuitelor, externarea în condiţii de siguranţă a bolnavilor ce pot fi externaţi, transferul în cazul în care există bolnavi ce se află în tratament şi mai au nevoie de zile de spitalizare, în alte unităţi spitaliceşti, cu ajutorul celor de la CNCCI, şi probabil că săptămâna aceasta, spre sfârşit, vom şi operaţionaliza spitalul”, a precizat Alexandru Ştefănescu citat de news.ro.
Pacienții sunt externați pentru a face loc bolnavilor COVID
Alexandru Ștefănescu a precizat că a început externarea pacienților, în jur de 50 de peroane, dar că medicii vor continua să-i îngrijească pe cei din ambulatorul spitalului. Este vorba despre aproximativ 10.000 de persoane care vin la evaluări sau pentru a primi rețete medicale.
„Am gândit lucrurile împreună cu colegii noştri de la ASSMB şi cu epidemiologii şi am găsit posibilitatea de a păstra ambulatoriul spitalului pe zonă verde, astfel încât pacienţii cu diabet, cu patologie diabetică ,care nu sunt puţini deloc, să poată beneficia în continuare de asistenţa medicală de specialitate, de eliberarea reţetelor, de evaluări şi aşa mai departe. Ne-am gândit cumva şi pentru aceştia să putem fi încă aici şi să le acordăm asistenţă medicală”, a mai precizat Alexandru Ștefănescu.
Spitalul este pregătit pentru pacienții COVID
În spital sunt 91 de locuri pentru pacienţii cu COVID, dintre care 9 la ATI şi că aici lucrează 5 medici specializați. De asemenea, spune managerul, stocurile de medicamente şi de oxigen destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 sunt în acest moment asigurate.
„Pe partea de logistică, administrativă, oxigenul, tot ce înseamnă gaze medicale, ele unt cumva gata să spunem aşa. Avem un stocator extern, o instalaţie ISCIR-izată, cu lucrurile verificate, cu o reverificare a rampelor, a tuturor prizelor şi aşa mai departe, lucrurile tehnice ca să spun aşa pe care le-am făcut, nu acum că vom deveni un spital de suport, ci este normal să le faci periodic, lucrurile acestea sunt în opinia mea de normalitate, trebuie să ai o grijă în permanenţă. Vor fi 91 de locuri pe spital din care 9 locuri vor fi de terapie intensivă destinată pacienţilor cu forme grave. Sunt 5 medici de ATI pe care îi avem, sunt cei care au lucrat şi anul trecut”, a explicat managerul spitalului.