Situație ALARMANTĂ! În urma unui CUTREMUR puternic, 1 din 3 SPITALE din România s-ar PRĂBUȘI

Situație ALARMANTĂ! În urma unui CUTREMUR puternic, 1 din 3 SPITALE din România s-ar PRĂBUȘI

Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, din cele 375 de spitale publice, 137 funcționează în clădiri cu risc seismic. Astfel, dacă ar exista un cutremur puternic în România, unu din trei spitale ar fi puternic afectate.

Un cutremul asemănător cu cel din 1977, ar provoca prăbușirea instant a 12 spitale, pentru că din cele 137 de unități medicale care funționează în clădiri cu risc seismic, respectivele 12 sunt clasificate cu gradul I de risc.

Chiar dacă arată bine la exterior, foarte multe spitale din Bucureşti riscă să cadă în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Unele dintre ele nici măcar nu figurează pe lista Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, scrie DIGI24.

Trei dintre spitalele din Capitală sunt încadrate la gradul 1 de risc seismic. Cele mai multe, şapte la număr, sunt încadrate în gradul 2 de risc seismic. Iar puţin mai sigure sunt Spitalul „Filantropia şi Spitalul de Psihiatrie Titan, care sunt încadrate în gradul 3 de risc seismic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este un spital vechi de 60 de ani. Evident că are o infrastructură învechită, această clădire în care ne aflăm este o clădire cu risc seismic ridicat şi în care orice investiţie s-ar face eu cred că este absolut irosită pentru că toate sunt cârpeli”, a declarat pentru Digi24, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Nici în țară situația nu este prea roz. De exemplu, Spitalul numărul 3, o aripă exterioară a Spitalului Județean din Brăila s-ar putea prăbuşi în urma unui cutremur. Monumentul istoric, vechi de aproape un secol, este vizibil deteriorat.

Guvernul tot promite construirea unor spitale regionale în Iași, Craiova și Cluj. Până în 2027 când ar trebui să fie date în folosință, nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu fie un cutremur puternic la noi în țară.