Evenimentul Zilei > International > Spiritele se încing între Rusia şi SUA. Moscova se răzbună şi ordonă diplomaților americani să părăsească țara
Spiritele se încing între Rusia şi SUA. Moscova se răzbună şi ordonă diplomaților americani să părăsească țara

Spiritele se încing între Rusia şi SUA. Moscova se răzbună şi ordonă diplomaților americani să părăsească țara

O parte din personalul Ambasadei SUA trebuie să părăsească Rusia în două luni, a declarat miercuri ministerul rus de Externe ca răspuns la decizia Washingtonului de a expulza diplomaţii ruşi.

Rusia expulzează personal al ambasadei SUA la Moscova, ca măsură de retorsiune faţă de expulzarea unor diplomaţi ruşi.

„Până la 31 ianuarie 2022, cei care lucrează la Ambasada SUA la Moscova de mai bine de trei ani trebuie să părăsească Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, în cadrul briefing-ului săptămânal.

Dacă Washingtonul nu își corectează politica, un alt grup de diplomați americani trebuie să plece până la 1 iulie 2022

Este anunţul făcut de Maria Zakharova, fără a preciza numărul personalului afectat.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia, care sunt deja tensionate, s-au înrăutăţit miercuri după ce Rusia a declarat că ordonă personalului Ambasadei SUA care se află la Moscova de mai bine de trei ani să zboare acasă până la sfârşitul lunii ianuarie.

Moscova a spus că a recurs la ”măsuri de retorsiune” după ce ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că 27 de diplomaţi ruşi şi familiile lor vor trebui să părăsească SUA pe 30 ianuarie, iar alţi 27 de diplomaţi ar trebui să plece până în iunie, pentru că vizele lor nu au fost prelungite de către autorităţile americane.

Maria Zaharova a mai spus că Moscova consideră plecarea diplomaţilor ruşi din SUA ca un act de demitere oficială şi a spus că ”partenerii noştri americani ne-au impus acest tip de joc”.

Răzbunarea a venit după ce Statele Unite au cerut 55 de diplomați ruși să părăsească țara în două loturi până la 30 ianuarie 2022 și 30 iunie 2022

”Considerăm cererea SUA ca fiind un act de expulzare şi intenţionăm să recurgem la măsuri de retorsiune”

Vestea vine pe fondul incertitudinii cu privire la detaliile unei întâlniri mult lăudate dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul temerilor că Rusia s-ar putea pregăti să invadeze Ucraina.

Secretarul de presă de la Casa Albă Jen Psaki a declarat marţi că nu are detalii noi cu privire la o posibilă întâlnire între cei doi lideri, care s-au întâlnit ultima dată în Elveţia în această vară.

Ucraina a cerut NATO să pregătească sancţiuni economice împotriva Rusiei şi să intensifice cooperarea militară cu Kievul, ministrul de Externe al ţării, Dmitro Kuleba, spunând reporterilor că ”vom chema aliaţii să se alăture Ucrainei pentru a elabora un pachet de descurajare”

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus însă că ţările NATO care desfăşoară arme sau soldaţi în Ucraina ar depăşi ”o linie roşie” pentru Moscova şi ar putea declanşa un răspuns puternic, informează news.cn.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.