Spionii lui Vladimir Putin, in razboi cu SUA

Expertii din domeniul serviciilor de informatii considera ca, odata cu venirea la conducere a lui Vladimir Putin, Rusia a reconstruit o retea de agenti in Statele Unite, care fusese decimata in timpul tranzitiei tarii de la comunism, comenteaza "Sunday Times".

O serie de consilieri din cadrul serviciilor americane de informatii considera ca nicio alta tara, cu exceptia Chinei, nu este atat de agresiva ca Rusia in incercarea de a obtine secrete ale Washingtonului. SVR, serviciul de informatii externe format din fostul KGB, utilizeaza o retea de agenti sub acoperire in Statele Unite, care colecteaza informatii clasificate cu privire la tehnologii sensibile, printre care proiectele militare din domeniul cercetarii.

„In perioada Uniunii Sovietice, numarul spionilor era limitat, deoarece ei erau detasati in cadrul Ministerului de Externe, in misiunile de comert exterior sau in agentiile de presa cum ar fi Itar-Tass. In prezent, fiecare companie privata din Rusia este utilizata ca paravan pentru operatiunile serviciilor ruse de informatii”, a declarat Iuri Svet, fost agent KGB.

Expertii din domeniul serviciilor de informatii considera ca, odata cu venirea la conducere a lui Vladimir Putin, Rusia a reconstruit o retea de agenti in Statele Unite, care a fost decimata in timpul tranzitiei tarii de la comunism.

Putin a activat timp de 16 ani in cadrul KGB, devenind ulterior director al FSB, serviciul de securitate intern al Federatiei Ruse. Potrivit lui Svet, o serie de agenti care au activat sub acoperire diplomatica incearca sa recruteze specialisti din centrele americane care au acces la informatii sensibile.

Moscova, mai agresiva

O deconspirare a metodelor SVR a fost inregistrata in urma cu sase luni, cand autoritatile canadiene au deportat o persoana de origine rusa, care actiona sub acoperirea cetateniei canadiene. Intensificarea activitatii serviciilor secrete ruse s-a produs odata cu pozitia mai agresiva a Moscovei de la venirea la conducere a lui Putin.

Stilul dur al presedintelui rus a frustrat Washingtonul, relatiile dintre Rusia si Statele Unite trecand prin cea mai dificila perioada de la destramarea Uniunii Sovietice. Comparatiile cu tensiunile din perioada Razboiului Rece au devenit obisnuite.