Evenimentul Zilei > International > Spionaj și represalii. China blochează 3,3 milioane de măști destinate Canadei
Spionaj și represalii. China blochează 3,3 milioane de măști destinate Canadei

Spionaj și represalii. China blochează 3,3 milioane de măști destinate Canadei

Un important transport de măști de protecție destinate rețelei de sănătate din Quebec a fost blocat în China de mai bine de o săptămână, din cauza controalelor vamale neprevăzute care indică faptul că Beiingul ar fi ordonat represalii împotriva Canadei.

Peste trei milioane de măști de protecție urmau să plece, încă din 10 iulie, din portul Qingdao, la 700 km sud-est de Beijing, în direcția portului din Montreal.

Serviciul vamal chinez a cerut însă noi teste pentru verificarea încărcăturii companiei din Quebec, SE Clothing, care importă aceste măști.

„China ia măsuri de precauție suplimentare”, a confirmat directorul de vânzări al companiei, Dan Walfish, într-un interviu telefonic.

SE Clothing a transmis deja autorităților rezultatele testelor care dovedeau că stocurile din containere corespund celor declarate.

În Qingdao, autoritățile vamale regionale au validat încărcătura. Dar autoritățile vamale naționale au impus apoi un control suplimentar.

„Cazul a ajuns la un nivel la care nici vămile regionale nu mai au niciun cuvânt de spus”, a spus Walfish.

În fața acestei situații, SE Clothing a apelat la ajutorul ministerul Relatiilor Internationale din Quebec. Ambasada Canadei la Beijing a intervenit și ea în acest caz.

Dan Walfish a menționat că ipoteza unor represalii politice ale Chinei împotriva Canadei a fost evocată în discuțiile dintre diplomați și oficialii din Quebec.

Într-un e-mail obținut dintr-o altă sursă, un atașat comercial al ambasadei a scris că aceasta poate fi o „măsură neoficială care vizează Canada”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE