Spînzuratul de la Conakry. Suspans cu George Arion

Spînzuratul de la Conakry. Suspans cu George Arion

Fabuloasă viață a dus până acum Jean-Christophe Rufin, doctor, diplomat, istoric, călător și romancier francez! Este președintele organizației umanitare Action Against Hunger, unul dintre primii membri ai ONG-ului Médecins Sans Frontières și cel mai tânăr membru al Academiei Franceze.

 A fost ambasador al Franței în Senegal. În 1997 a câștigat Premiul Goncourt pentru debut cu romanul „L’Abyssin”, iar în 2001 a fost încununat cu un al doilea Premiu Goncourt pentru cartea „Rouge Brésil”. Distinsul academician s-a ilustrat și în genul mystery&thriller. Romanul său „Spînzuratul de la Conakry” (apărut la Crime Scene Press într-o tălmăcire deosebită datorată lui Horia Nicola Ursu) a stârnit deja interesul cititorilor români. Narațiunea are ca protagonist un refugiat politic român, Aurel Timescu.

După ce cunoaște un trai destul de anost, câștigându-și existența cântând la pian prin baruri, obține, printr-un concurs favorabil de împrejurări, cetățenia franceză. Tot norocul îi îngăduie să pătrundă în lumea diplomației, ajungând viceconsul al Franței la Conakry. Îmbrăcat într-un pardesiu ponosit, în ciuda căldurii excesive, își îndeplinește sarcinile de serviciu fără zel, bea deseori mai mult decât ar trebui, fiind socotit un individ insignifiant, ținta batjocurii multora. Dar o întâmplare îl smulge din letargia în care se complace cu voluptate. Într-o dimineață, în rada portului din capitala Guineii e descoperit un bărbat spânzurat de catargul iahtului său. Un cetățean francez. Este normal ca autoritățile franceze să se intereseze de desfășurarea anchetei. În absența șefilor săi, Aurel Timescu primește misiunea de a supraveghea investigațiile poliției. Smuls din plictiseala confortului său, el suferă o metamorfozare subită și simte imboldul de a face lumină în acest caz.

E drept, în ochii celorlalți apare în continuare un ins demn de milă, stângaci și apatic, incapabil să ducă la bun sfârșit sarcinile încredințate. Dar aparențele sunt înșelătoare. De-abia când trebuie să descopere ițele unei afaceri tenebroase dovedește o înzestrare ieșită din comun în culegerea de informații, în descifrarea legăturilor dintre ele. Succesul său miră pe toată lumea. Dar după izbânda eclatantă în dezlegarea misterului, Timescu redevine același om șters și fără vlagă, pe care toți îl privesc cu condescendență. Doar cititorii vor continua să-l admire pe acest simpatic detectiv amator care nu se împăunează cu meritele sale. Dacă ar exista posibilitatea de a-l întâlni în carne și oase, oricine și l-ar dori ca prieten. Jean-Christophe Rufin a creat un personaj admirabil, imposibil de uitat.

Ne puteți urmări și pe Google News