Aviz negativ pentru Legea Iohannis-senator. Inițiativa privind eventuala sa candidatură la parlamentare a stârnit un val de reacții pe scena politică. Potrivit Consiliului Economic și Social, inițiativa ridică semne de întrebare legat de independența președintelui. Concret, șeful statului nu ar putea candida la alegerile parlamentare, în contextul în care este încă președinte.
Iohannis nu ar putea intra în cursa alegerilor parlamentare
Proiectul de lege privind candidatura lui Klaus Iohannis a fost depus de PNL. După o analiză, CES nu a dat avizul de trecere pentru această lege, având în vedere că ar pune sub semnul întrebării Constituția.
În schimb, Consiliul Legislativ a dat undă verde proiectului, aducând în prim plan doar o serie de observații.
„În virtutea calității de președinte, îngrădirea dreptului este justificată pe toată perioada mandatului, acesta neputând ocupa nicio altă funcție publică sau privată, și deci fiindu-i permanent limitat dreptul la a fi ales. Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată și implică faptul că sunt nesennificative pentru atribuțiile și cerințele demnitatii de președinte, ceea ce este fals”, arată Consiliul Economic și Social.
Constituția României, pusă sub semnul întrebării
Totodată, respectarea Constituției României este pusă sub semnul întrebării, având în vedere asocierea cu un partid politic, potrivit CES.
„În cele din urmă, chiar dacă propunerea nu elimină sau restrânge drepturi în înțelesul jurisprudenței Curții Constituționale, având în vedere nevoia de predictibilitate și stabilitate sporită a legislației electorale, modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorate Permanente, cu modificările și completările ulterioare, în ultimele 6 luni înainte de desfășurarea alegerilor, pentru orice motiv, rămâne indezirabilă și reprezintă un precedent preferabil de evitat”, arată sursa.
Klaus Iohannis, plan pentru alegerile din această toamnă
Spre deosebire de CES, Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv acestei inițiative, însă a adus o serie de precizări. Astfel, organul consultativ a arătat că proiectul de lege ar duce la încălcarea Codului de bune practici electorale. De asemenea, acesta nu s-ar alinia cerințelor Comisiei de la Veneția.