Speranta Pakistanului, rapusa

Lidera opozitiei pakistaneze, Benazir Bhutto, a fost ucisa intr-un atentat sinucigas.

Benazir Bhutto, fostul premier si lider al opozitiei pakistaneze, a fost ucisa ieri dupa-amiaza intr-un atentat sinucigas soldat cu moartea a cel putin alte 16 persoane, la finele unui miting electoral organizat la Rawalpindi, in apropierea capitalei Islamabad. Bhutto mai fusese tinta unui atentat imediat dupa revenirea in tara, pe 18 octombrie. De asemenea, ea a scapat cu viata dintr-o incercare de asasinare mai veche, in ianuarie 1987, cand, la fel, revenise in tara dupa o perioada de exil.

Javed Cheema, un purtator de cuvant al Ministerului pakistanez de Interne, a declarat ca, potrivit primelor informatii din teren, Benazir Bhutto, in varsta de 54 de ani, a decedat din cauza unui fragment de bomba care a atins-o. Cheema a mai spus ca „un sinucigas a detonat incarcatura exploziva pe care o purta asupra sa, in timp ce oamenii plecau de la miting”.

Un politist aflat la locul atentatului a mentionat ca atentatorul a incercat initial sa o impuste pe Bhutto, tragand asupra ei doua gloante. „Ea s-a aplecat, iar individul a declansat bomba”, afirma Mohammad Shahid.

Potrivit politiei, Benazir Bhutto a fost ranita in zona gatului de unul dintre gloantele trase de atentator chiar inainte ca acesta sa se arunce in aer. Ea a fost transportata imediat la principalul spital din Rawalpindi, insa medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva, precizeaza CNN.

Aceasta drama este cea mai recenta dintr-o serie de atentate sinucigase fara precedent in istoria Pakistanului, soldate in 2007 cu moartea a peste 780 de persoane. Cel mai sangeros de pana acum este cel din 18 octombrie, care a vizat manifestatia de simpatie de la revenirea in tara a lui Bhutto, cand doi atentatori au ucis 139 de oameni. Dupa acest atentat, Bhutto a acuzat in mai multe randuri ca responsabili ar fi „inalti responsabili” apropiati puterii, precum si membri ai serviciilor secrete nationale, insa nu a oferit dovezi in acest sens.

A luptat impotriva amenintarii islamice

Benazir Bhutto conducea principala formatiune de opozitie din Pakistan, Partidul Poporului Pakistanez. Initial, ea a incercat sa incheie cu presedintele Pervez Musharraf un acord de impartire a puterii, dar negocierile au esuat, si fostul prim-ministru a decis sa treaca in opozitie.

Ulterior, Bhutto si partidul sau au declansat o ampla campanie impotriva lui Pervez Musharraf si, in special, impotriva fundamentalistilor musulmani pakistanezi, promitand  chiar „eliminarea amenintarii musulmane din tara”, reaminteste AFP.

La doar cateva ore dupa moartea lui Bhutto, un alt fost premier, Nawaz Sharif, a promis sa continue lupta inceputa de aceasta. „Va promit ca voi duce razboiul mai departe. Impartasesc durerea si amaraciunea voastre, alaturi de intreaga natiune”, le-a transmis Sharif celor adunati in fata spitalului din Rawalpindi.

Insusi presedintele Musharraf a invocat amenintarea terorista pentru a decreta starea de urgenta pe noiembrie. La presiunea comunitatii internationale, el a ridicat starea de urgenta pe 15 decembrie si a promis ca va face tot posibilul in vederea asigurarii securitatii pe timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative de luna viitoare.

Haos dupa producerea atentatului Asasinarea lui Bhutto a tensionat insa din nou situatia. Aseara, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe simpatizantii lui Benazir Bhutto care manifestau la Peshawar.

Tot ieri, persoane neidentificate au incendiat principalul tribunal din Jacobabad, orasul natal al premierului de tranzitie Mohammadmian Soomro.

Fortele paramilitare si politia din Pakistan au fost plasate ieri in stare de alerta maxima, a anuntat un purtator de cuv‰nt al ministerului de interne, Javed Cheema, citat de AFP. Pe de alta parte, la New York urma sa aiba loc ieri o reuniune de urgenta a reprezentantilor celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate ONU, consacrata situatiei din Pakistan.

STIRE ACTUALIZATA LA ORA 15:00 Pakistanul indurerat, violentele continua

Zeci de mii de oameni participa astazi la funeraliile fostului prim ministru pakistanez, care au loc in orasul sau natal Garhi-Khuda Baksh.

Mai multe regiuni ale Pakistanului au fost cuprinse de violente stradale in urma asasinarii candidatei opozitiei pakistaneze, Benazir Bhutto.

Presedintele Pervez Musharraf a condamnat sangerosul atac si a indemnat la calm.

Un alt atentat sinucigas a avut loc astazi, in nord-vestul Pakistanului, in timpul unui mars electoral. Au fost ucisi un candidat al partidului care il sprijina pe actualul presedinte, Pervez Musharraf si doi simptatizanti ai acestuia.

Posibila implicare a al-Qaida

Una dintre televiziunile pakistaneze a anuntat ca gruparea terorista al-Qaida a revendicat asasinarea lui Benazir Bhutto, relateaza presa internationala.

In replica, autoritatile pakistaneze nu au confirmat informatiile si au precizat ca „vinovate ar putea fi chiar elementele extremiste care au comis atentate in ultima perioada in toata tara".

Liderii de la Washington au apreciat ca reteaua al-Qaida si talibanii afgani, si-au reorganizat fortele in zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul.

In ultimii sase ani, autoritatile de la Islamabad au incercat sa combata extremistii pakistanezi, gruparile talibane si membrii retelei al-Qaida. Fostul premier Bhutto promitea sa elimine amenintarea islamista. Atat Bhutto, cat si Musharraf au devenit tinta unui razboi sfant purtat de extremisti.

Liderii de la Islamabad nu au precizat daca alegerile parlamentare programate pentru data de 8 ianuarie vor fi amanate.

Sapte kilometri de jale

Benazir Bhutto a fost inmormantata in mausoleul familiei, langa tatal ei. Bhutto, in varsta de 54 de ani a lasat in urma sa un fiu in varsta de 19 ani si doua fiice in varsta de 17, respectiv 14 ani.

Trupul neinsufletit a fost purtat intr-o ambulanta, intr-un mars de sapte kilometri, la care au participat zeci de mii de oameni, relateaza presa internationala.

 

Sicriul fostului premier pakistanez a fost infasurat in steagul partidului pe care l-a condus.

Participantii au scandat lozinci impotriva presedintelui Musharraf si au strigat ca, indiferent cati membri ai familiei Bhutto sunt ucisi, "din fiecare familie de pakistanez se va ridica un alt Bhutto".

Haos si violente

Violentele incepute joi seara s-au amplificat in special in sudul tarii, unde 25 de banci, 100 de masini si mai multe restaurante fast-food straine au fost incendiate.

17 pakistanezi, dintre care trei politisti au fost ucisi de la inceputul protestelor stradale din Pakistan.

Strazile din Karachi, cel mai mare oras al Pakistanului si un important centru comercial au fost ocupate de patrulele politiei si trupele paramilitare, pentru a pune capat violentelor.

Tot in Karachi, o sectie de politie, doua centre de campanie ale pro-Musharraf si mai multe benzinarii au fost incendiate astazi de catre protestatari, relateaza presa internationala.

In luptele de strada dintre militantii pro-talibani si armat, din Kashmirul pakistanez, au murit sase oameni astazi.