Spectacole online de Ziua Mondială a Teatrului

Spectacole online de Ziua Mondială a Teatrului

Mai multe teatre din țară transmit online, vineri, spectacole din repertoriu, celebrând Ziua Mondială a Teatrului. Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an pe 27 martie, sărbătoarea fiind inițiată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru. De anul următor această zi a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.

Așteptând cu nerăbdare emoția reîntâlnirii unice, de fiecare dată, din sala de spectacol, în contextul pandemiei, teatrele din țara noastră își cheamă publicul în online. Mai multe astfel de instituții au programat spectacole deosebite în această zi importamntă.

Teatrul Național din Timișoara a anunțat o nouă „întâlnire la voi acasă” cu un hipnotic spectacol de teatru-dans, creat la Teatrul Național de un extraordinar coregraf al Europei – Pál Frenak. Este vorba despre ”Prin vis”, un spectacol la intersecţia dansului cu teatrul şi filmul, un fascinant și emoționant road-movie „pe dos”, în care poveștile se articulează în jurul unui vechi Cadillac.

Spectacolul va fi disponibil pe canalul  YouTube al Teatrului Național din Timișoara de vineri, 27 martie, ora 20,00; putând fi urmăritși după această dată, până pe 1 mai 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teatrele bucureștene  propun transmisiuni live de pe scenă sau producţii înregistrate ce vor fi postate pe paginile lor de socializare ori pe canalele proprii de YouTube ori Vimeo.

Comedia ”Mic şi-al dracu”, pe un text de Ioan Pribeagu, cu Maia Morgenstern şi Valentin Roşca, va putea fi văzută cu începere de la ora 20,00, într-o transmisie live de la Teatrul Evreiesc de Stat.

Tot o transmisie live va fi și pe site-ul Unteatru. Spectatorii vor putea urmări, de la ora 19,00, spectacolul ”Naum”, cu Oana Pellea şi Cristina Casian.

De la ora 19,00, pe canalul de YouTube al Teatrului de Comedie va fi încărcat spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, pe muzica Adei Milea. Din distribuţie fac parte Marius Florea Vizante, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Florin Dobrovici, Eugen Racoţi, Marcel Iureş, Dragoş Huluba, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoacă, Dan Rădulescu.

Nu în ultimul rând, pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra va fi putea fi văzută, de la ora 19,00, comedia ”Măscăriciul”, cu Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs, în regia lui Horaţiu Mălăele.

De la ora 19,15, spectacolul ”Şase lecţii de dans în şase săptămâni”, va fi difuzat pe pagina de Facebook a Teatrului de Artă Bucureşti.

Platformele online ale Teatrului Mic - YouTube, Facebook şi Instagram - vor găzdui, între orele 19,00 şi 23,00, premiera online ”Puzzle 1” - miniaturi dramatice, epice şi lirice interpretate de actorii: Mihaela Rădescu, Manuela Hărăbor, Ilinca Manolache, Silvana Mihai, Alina Petrică, Bianca Popescu, Oana Puşcatu, Claudia Prec, Alina Rotaru, Andreea Grămoşteanu, Vlad Logigan, Andrei Seuşan, Marin Grigore, Alex Bogdan, Marian Olteanu, Cezar Grumăzescu.

De asemenea, spectacolul ”Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, în regia Lilianei Pană, va fi urcat pe site-ul Vimeo de reprezentanţii Teatrului Mic.

Mesaj emoționant de Ziua Mondială a Teatrului

De 59 de ani, o personalitate artistică a lumii este invitată să împărtășească publicului câteva dintre gândurile sale privind rolul și misiunea teatrului. Mesajul său este tradus în peste 20 de limbi, citit în fața a zeci de mii de spectatori din toată lumea înainte de începerea spectacolului din seara zilei de 27 martie, publicat, difuzat la radio și la televiziune în toate colțurile lumii.

Anul acesta, mesajul internațional este transmis de Shahid Nadeem, celebru dramaturg din Pakistan, regizor, producător de televiziune, director de festival, membru important al unor rețele cum ar fi Amnesty International sau Theatre without Borders și, nu în ultimul rând, directorul companiei de teatru „Ajoka”.

În aceste zile în care pandemia ne recontextualizează prezentul într-un fel neașteptat provocându-ne într-un fel cu totul nou atât ca indivizi, cât și ca societate, iată câteva din cuvintele pe care Shahid Nadeem ni le transmite tuturor cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului pentru a ne aduce din nou împreună - creatori de teatru și de iubitori de teatru din toată lumea:

”Împreună, putem descoperi dimensiunile spirituale ale teatrului și să creăm poduri între trecut și prezent, ducând spre un viitor care este destinul tuturor comunităților. (…) Teatrul are un rol, un rol nobil (…) În Asia de sud, artiștii ating scândura scenei cu reverență înainte să calce pe ea, o tradiție străveche în care spiritul și cultura se întrepătrund. Este timpul să regăsim această relație simbiotică dintre artist și public, dintre trecut și viitor. (…)”