Specialiștii au confirmat un nou simptom. Există o legătură clară între COVID-19 și pierderea auzului .

Specialiștii au confirmat un nou simptom. Există o legătură clară între COVID-19 și pierderea auzului . sursa: Arhiva EVZ

Specialiștii au confirmat supozițiile. În urmă cu ceva timp, mai multe studii avertizau în legătură cu posibilitatea ca, după vindecarea de COVID-19, pacienții să aibă inclusiv probleme cu auzul. 

Cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston au identificat cauzele pierderii auzului la pacienții cu COVID-19. S-a constatat că virusul SARS-CoV-2 poate ataca celulele auditive deoarece acestea posedă receptorul ACE2, de care se leagă proteina S a virusului. Noul risc de infecție este descris într-un articol publicat în revista Communications Medicine.

Zece de tipuri de simptome audiovestibulare la pacienții COVID-19

Medicii au identificat zece de tipuri de simptome audiovestibulare la pacienții COVID-19, cum ar fi, printr altele, pierderea auzului, disfuncții vestibulare și tinitus. Cercetătorii au analizat țesutul urechii interne la pacienți, dar și la șoareci de laborator, pentru a găsi o relație de cauzalitate între SARS-CoV-2 și tulburările auditive.

Pentru a simula evoluția infecției, au fost cultivate celule ale urechii interne din celule stem pluripotente umane: celule prosenzoriale otice bidimensionale (OPC), precursori de celule Schwann (SCP) și organoizi ai urechii interne (cultură de țesut tridimensională).

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a constatat că, la un adult, țesutul urechii interne exprimă receptorul 2 al enzimei de conversie a angiotensinei (ACE2), serina protează transmembranară 2 (TMPRSS2) și FURIN, care sunt esențiale pentru intrarea virusului în celule. În plus, s-a constatat că celulele capilare și celulele Schwann din aparatul vestibular și auditiv uman pot fi, de asemenea, infectate cu SARS-CoV-2, notează dcbusiness.ro.

ACE2 sunt receptori de pe suprafața celulelor la care se atașează proteina S a coronavirusului, permițând celulei să se infecteze. ACE2 a fost găsită în celulele din plămâni, precum și în alte organe care pot fi afectate de infecția cu coronavirus.

Mulți pacienți care s-au vindecat de COVID-19 rămân cu sechele cum ar fi tusea seacă, durerile de cap, fibroza pulmonară. Medicii spun că nu sunt încă studii care să facă legătura clară dintre sistemul imunologic al fiecărei persoane și simptomele pe termen mai lung cu care rămâne.

Problemele de sănătate cel mai des întâlnite după vindecarea de COVID-19 sunt cele pulmonare.