Special pentru Tătucul: Cum a ajuns PIPA LUI STALIN să fie confecţionată din chihlimbar din Munţii Buzăului

Localitatea Colţi, din Buzău. Acolo există câţiva localnici – căutători de chihlimbar, care încă sapă după pietrele formate în milioane de ani din răşina arborilor preistorici.

La marginea pădurilor, lângă pârâul Sibiciu se află localitatea Colţi, celebră pentru ambra galbenă, o piatră organică semipreţioasă provenind din fosilizarea răşinilor unor specii de pini în urmă cu zeci de milioane de ani.

La Colţi, în perioada 1937-1948 au funcţionat opt mine de exploatare a chihlimbarului care s-au închis una câte una. Dar după închiderea lor, localnicii au continuat să caute aceste pietre semipreţioase foarte dorite în industria bijuteriilor. Intrarea în mine este extrem de periculoasă, deoarece sunt riscuri mari de prăbuşire a galeriilor.

Insecte încrustate

Cel mai vestit chihlimbar din lume era considerat a fi cel de la Colţi şi tot aici s-au şi descoperit cele mai multe nuanţe de pe mapamond: 260. Localnicii mai în vârstă povestesc că un medalion confecţionat din rumanită sau chihlimbar de Colţi, în care erau încrustate insecte a fost oferit soţiei regelui George al V-lea, regele Angliei. De asemenea, din chihlimbarul de Colţi au fost scoase de-a lungul timpului bijuterii pentru „protipendada” de partid, şi chiar renumita pipă a lui Stalin. “Acel chihlimbar a fost de la un cetăţean de aici din satul Colţi. Din el s-a confecţionat pipa care i-a fost dăruită lui Stalin de către Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1951”, spune, potrivit stirileprotv.ro, Diana Gravilă, custode al “Muzeului Chihlimbarului” din Colţi. A devenit deja de notorietate povestea lui Gheorghe Cristian, om de peste 80 de ani. În 1951, activiştii aflaseră că bărbatul avea o piatră rară de ambră, de 200 de grame. "Au venit şi au luat-o când nu eram eu acasă. Era de culoare galben-roşu. Au dus-o la întreprindere, au făcut din ea o pipă, iar apoi i-au trimis-o lui Stalin", potrivit declaraţiilor pentru presă ale lui Gheorghe Cristian. „Muzeul Chihlimbarului” din Colţi, o clădire asemănătoare caselor ţărăneşti de pe valea Sibiciului cu trei nivele, demisol, parter şi etaj, a fost construit între anii 1973-1974.

Şi pentru ea

Tot din chihlimbar de Colţi au fost făcute şi coliere, brăţări, inele şi broşe din ambră pentru Elena Ceauşescu. A fost dovedit ştiinţific, încă din 1902, prin lucrarea de doctorat a savantului Gheorghe Munteanu Murgoci, că ambra sau rumanitul de la Colţi, unic în lume prin culoarea sa neagră, este chihlimbar, nu tămâie, aşa cum au crezut multă vreme cei din zonă. Dintre cele 162 de nuanţe de ambră cunoscute în lume, piatra de culoare negru-verde este cea mai valoroasă. Nimeni de la Colţi nu s-a îmbogăţit până acum, de sute de ani încoace, de pe urma chihlimbarului. Localnicii vorbesc despre blestemul chihlimbarului: Să te naşti pe un pământ bogat, dar să mori sărac!

Ca un fapt inedit, pe raza localităților Colți, Bozioru și Brăești se află zece așezări rupestre locuite încă din perioada neolitică, dar și monumente ale naturii, în jurul cărora de-a lungul timpului s-au țesut numeroase basme și legende, precum și numeroase povestiri despre dispariții umane și fenomene paranormale.