Filmul "300 - eroii de la Termopile", despre lupta spartanilor impotriva persilor din anul 480 i.H., i-a suparat pe iranieni, care spun ca americanii le umilesc stramosii.
Filmul "300", despre batalia de la Termopile, are premiera azi.
Filmat in 60 de zile, 90% pe ecran albastru, 10% pe ecran verde, cu un buget de 60 milioane de dolari, „300”, filmul despre batalia de la Termopile, aduce 70 de milioane de dolari din incasari numai in weekendul de lansare - un record pentru luna martie - si tensioneaza si asa delicatele relatii dintre SUA si Iran.
„300 - eroii de la Termopile”, care a fost lansat in SUA pe 9 martie, are premiera astazi pe ecranele din Romania. Filmul se bazeaza pe benzile desenate ale lui Frank Miller (creatorul lui „Sin City”), in care descrie lupta de la Termopile, din 480 i.H.
Aici, 300 de spartani, condusi de Leonidas, tin piept unei armate de peste 100.000 de persani ai regelui Xerses. Pentru spartani, tinta eroica este nu atat sa castige extrem de inegala lupta, cat sa-i intarzie pe persi pentru a da timp de pregatire fortelor grecesti.
Ce are povestea din secolul 5 i.H. atat de atractiv pentru spectatorii secolului 21 d.H.? Poate tocmai faptul ca este spusa cu metodele tehnologice ale timpului sau: s-au folosit 10 companii de efecte speciale, de pe trei continente. Dintre cele 1.500 de cadre ale filmului, 1.300 contin un oarecare efect special. Actorii au jucat, in majoritatea timpului, pe fundalul unui ecran albastru sau verde, apoi au fost inconjurati de efectele vizuale lucrate pe calculator.
Promovare virala pe internet
„300” a fost marcat „Rated R” adica „interzis persoanelor sub 16 ani”. Motivul evident: cantitatea de sange si mai ales cea a capetelor taiate. Cum scrie Entertainment Weekly, „10 parti Tarantino, 1 parte Herodot”.
S-a constatat, ironic, ca nu e de mirare, cu un regizor ca Zack Snyder, care se antrenase cu trei ani in urma cu remake-ul horrorului clasic al lui Romero, „Dimineata mortii”. Studiourile Warner Bros si-au asumat un risc major: o poveste din Grecia Antica, fara niciun nume mare pe afis (Gerard Butler, interpretul regelui Leonidas intra abia acum in vizorul presei) si, cel mai grav, marcat cu R. Adica greu de promovat.
In teorie, fiindca in practica traseul a fost destul de clar. Intai, prezenta lui Snyder si a lui Miller la San Diego’s Comic-Con International - celebra conventie pentru fanii benzilor desenate. Cei doi au aratat acolo cateva cadre din film care au ajuns, nu se stie cum, pe YouTube - Warner Bros jura ca nu au avut niciun amestec. De aici inainte virusul s-a intins fara probleme. Iar studiourile au adaugat un site promotional pe MySpace, accesat zilnic de 2 milioane de oameni. Alte site-uri de fani au preluat cu bucurie bannerul filmului, astfel ca lumea era deja nerabdatoare la data lansarii.
Peste Oliver Stone
Dintre recentele epopei in sandale, numai „Gladiator” depaseste incasarile lui „300”, cu 188 de milioane inregistrate in weekendul de lansare. Reusita lui „300” este cu atat mai surprinzatoare cu cat nu a avut niciun actor de clasa A pe afis, regizorul e aproape necunoscut, iar bugetul, 60 de milioane. De comparat cu cele 185 ale „Troiei”, 150 ale lui Alexander si cele 103 ale lui „Gladiator”. Filmul continua sa ramana in fruntea box-office-ului american, cu incasari de peste 135 de milioane de dolari in doua saptamani.
Atac la istorie
„Hollywood declara razboi iranienilor”
Dupa ce grecii erau cat pe ce sa-l dea in judecata pe Oliver Stone pentru ca a sugerat tendintele homosexuale ale lui Alexandru cel Mare, acum iranienii sunt iritati de o productie hollywoodiana. Javad Shamghadri, consilier cultural al presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, a declarat ca SUA incearca sa „umileasca” Iranul si sa rastoarne realitatea istorica. Filmul este vazut ca un atac la adresa istoriei persilor.
Ziarul „Ayende-No” afirma in articolul „Hollywood declara razboi Iranienilor” ca filmul „ii descrie pe iranieni ca pe niste demoni, fara cultura, sentimente sau umanitate, care nu se gandesc la altceva decat cum sa atace alte natii si sa ucida oameni”.
In cinematografe
Bucuresti: Hollywood Multiplex (biletele intre 15,9 lei si 18,9 lei), MoviePlex (bilete intre 17 si 20 de lei), City Cinema Multiplex (bilete intre 13,9 lei si 14,9 lei), CinemaPro (bilete intre 8,9 lei si 10,9 lei); Cluj: Cinema Victoria
Click AICI pentru a vedea secvente din filmul "300" (Trailer)