Visul zidarilor romani ar putea fi spulberat de caderea companiilor imobiliare la Bursa.
Constructorii romani cer salarii europene ca sa vina acasa. Constructorii romani care au plecat sa lucreze in Spania s-ar putea intoarce acasa. Miscarea salvatoare pentru piata imobiliara autohtona, care duce lipsa de muncitori, poate fi determinata de caderea companiilor imobiliare spaniole listate pe Bursa din Madrid.
In urma cu o saptamana, bursa spaniola a inregistrat o puternica depreciere a actiunilor companiilor de constructii, fiind afectate chiar cele mai puternice.
Prabusirea actiunilor companiilor spaniole (care a continuat si in sedinta de tranzactionare din 30 aprilie, dar cu valori mai mici intre -0,59 si -3,3) poate avea efecte pe piata noastra deoarece colapsul prognozat de „Financial Times” pentru aceste companii va trimite muncitorii romani inapoi in tara.
„Daca acele firme se prabusesc, avem un scenariu posibil al intoarcerii muncitorilor nostri pentru ca va plana o suspiciune la nivelul intregului sector de constructii din Spania”, ne-a spus Adriana Iftime, director executiv al Patronatului Societatilor in Constructii.
Prabusirea acestor companii va atrage o concurenta foarte mare in domeniu si „este greu de crezut ca toti romanii vor dori sa intre in aceasta competitie”, afirma Adriana Iftime.
Colapsul acestui domeniu mai depinde si de profilul companiilor: „Daca aceste companii au activitati diversificate, cum ar fi infrastructura, acolo se foloseste mai putin forta de munca si mai mult utilaje, iar efectul asupra muncitorilor va fi scazut”. La aceasta se adauga incapacitatea firmelor noastre de a mari salariul „peste noapte”, asa cum ar dori muncitorii intorsi in tara.
Instalatorul, 100 de lei pe zi
Doar salariile competitive din tara i-ar putea aduce acasa pe emigranti, crede Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Anteprenorilor in Constructii (ARACO).
Autoritatile spaniole gandesc strategii si facilitati pe care sa le acorde romanilor pentru a-i determina sa investeasca in Spania si sa nu mai trimita banii acasa.
„Caderea companiilor spaniole poate rezulta si din jocurile la nivel de actionariat si nu poate fi vorba despre un colaps cat timp firmele de acolo isi cauta activitati in Europa Centrala si de Est”, crede Plosceanu.
Ion Radulea, directorul proiectului de investitii Sema Parc, aminteste ca aceasta cadere e doar la nivel de actiuni si mai este mult pana la lichidarea sau divizarea acestor companii.
Pe de alta parte, Ecaterina Vanea, directorul Centrului Residential Park Bucuresti, spune ca ar fi o oportunitate pentru intoarcerea muncitorilor calificati si cu o buna experienta. „Acum, salariile la noi sunt la nivelul celor din Spania, daca vedem, de exemplu, ca un instalator nu lucreaza sub 100 de lei pe zi”.
Raiul imobiliarelor
Companii de top
> Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) detine peste 150 de sucursale de activitate si a construit pasaje supraterane si in Bucuresti.
> Sacyr Vallehermoso investeste miliarde de euro in domenii precum energie sau aeroporturi, pe langa activitatile din constructii. In aprilie, a ofertat cu 6,5 miliarde euro compania de constructii Eiffage, din care detine deja 33%.
> Metrovacesa a devenit cea mai mare companie de real-estate din zona euro odata cu preluarea companiei franceze Gesina, in 2005, pentru 8 miliarde euro. Are in concesiune mai mult de 4 milioane metri patrati in Spania si Franta.
> Inmocaral, dezvoltator imobiliar, cu vanzari de 490 milioane dolari in 2006. Se mai ocupa cu inchirierea si vanzarea de imobile, fiind a doua companie specializata din Spania.
Viitorul suna nesigur
„Nu se intoarce nimeni!” Mai multi muncitori romani care lucreaza pentru firme de constructii din Spania ne-au declarat ca nu s-ar intoarce in Romania decat daca ar primi salarii comparabile cu cele pe care le au acum acolo. N-au auzit, de asemenea, pe niciunul dintre cunoscutii care lucreaza in Spania ca ar dori sa se intoarca acasa.
„Nu se intoarce nimeni. Cine ar vrea sa lase aici un salariu intre 1.300 si 2.500 de euro pe luna si sa vina in Romania pentru 200-300 de euro?”, se mira unul dintre cei stabiliti in Madrid, Victor Sandulescu, posesor de permise de munca si de sedere in Spania.
De zece ani, lucreaza in strainatate si spune ca ar veni definitiv in Romania doar pentru un salariu de minimum 1.500 de euro, atat considera ca i-ar fi cat de cat suficient ca sa traiasca „decent”, sa-si faca un credit pentru casa si sa-si poata cumpara o masina.
„Agatati” cu credite ipotecare
Un alt roman, Daniel Tinea, stabilit in Girona (in nord-vestul Spaniei), este sef de santier, angajat al unei firme spaniole care construieste un cartier de vile. El spune ca in Spania vin in continuu autocare cu romani gata de munca in constructii si ca n-a auzit pe nimeni ca ar vrea sa plece de acolo.
„Singura problema pe care o au foarte multe firme de constructii in Spania este ca bancile nu le mai acorda usor imprumuturi. Inainte, o firma de constructii lua de la banca un imprumut pentru finantarea a 80% dintr-o lucrare. Acum, bancile dau mult mai putin, doar pentru ridicarea structurii, apoi controleaza stadiul lucrarilor si le aproba alt credit pentru zidarie numai daca au terminat structura”, explica Daniel Tinea.
Presedintele asociatiei de romani „Decebalus”, din zona Coslada (langa Madrid), spune ca romanii nu vor sa plece ori nu pot din cauza ca au facut imprumuturi la banci spaniole si trebuie sa le ramburseze.
Consilierul economic de la Consulatul Romaniei la Barcelona, George Niculescu, crede ca scaderea firmelor de constructii pe bursa spaniola a fost doar o miscare strategica: „Cineva probabil trebuia sa cumpere niste actiuni si s-a procedat la scaderea pretului. Sau, pentru a stapani tendinta de crestere a preturilor la terenuri, s-au lansat zvonuri care au dus la scaderea brusca a bursei”.(Tatiana Dabija)