Spania recurge la măsuri radicale pentru oprirea incendiilor. Lecția învățată de la Grecia, Turcia și Italia

Spania recurge la măsuri radicale pentru oprirea incendiilor. Lecția învățată de la Grecia, Turcia și Italia

Incendiile care au devastat Grecia, Turcia şi Italia au fost o lecţie pentru autorităţile din Spania, care au decis să ia măsuri radicale pentru a preveni stricăciunile pe care le-a provocat focul în ţările amintite.

Aici s-a ajuns în urma prognozelor meteo care anunţă temperaturi foarte ridicate în Spania. Valul de căldură creşte semnificativ riscul izbucnirii unor incendii de vegetație în majoritatea provinciilor iberice.

Astfel, cel puţin pentru o perioadă, spaniolii nu mai au voie să desfăşoare activităţi agricole. De asemenea, au fost interzise și excursiile pe munte. Totul pentru a minimiza apariţia unor incendii care s-ar propaga rapid în contextul temperaturilor caniculare.

Mesaje clare pentru spanioli

Corespondent Aleph News la Madrid, Felix Damian, a transmis că termometrele au indicat joi peste 40 de grade Celsius. Până duminică va fi la fel de fierbinte în Spania. Prin urmare, Direcția Generală pentru Protecție Civilă și Urgențe a Ministerului de Interne a recomandat cetățenilor „să ia măsuri extreme de precauție”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, doar cei care se află la o altitudine mai mare de 1.200 de metri vor scăpa de acest val de căldură. Cele mai mari temperaturi vor fi înregistrate în sudul ţării, în Andalucia. Aici vor fi chiar şi 46 de grade Celsius.

În Galicia, în nordul peninsulei, vor fi 31 de grade Celsius, în timp ce la Murcia sunt așteptate 39 de grade Celsius. Autorităţile din Catalonia sunt foarte preocupate de evoluţia vremii. Nici nu-i de mirare, având în vedere că riscul de incendiu este la cel mai înalt nivel după 18 ani în această regiune.

Parcuri naturale închise

Drept urmare, în Catalonia au fost interzise muncile agricole care pot provoca incendii și au fost închise parcurile naturale. În plus, agenții desemnați cu protejarea pădurilor îi vor aduce acasă pe toți cei au organizat excursii pe munte.

Amintim că temperaturile ridicate, umiditatea scăzută, seceta şi neglijenţa oamenilor au stat la originea dezastrelor din Turcia, Italia și Grecia. Incendiile au fost atât de mari şi violente, încât zeci de mii de hectare de pădure au ars în Grecia, Turcia și Italia.

Puşi în gardă, pompierii catalani au început să pregătească terenul, iar pădurarii au oprit accesul publicului în zonele turistice. Sunt temeri că în Catalonia vor apărea următoarele incendii.

Statisticile arată că 90% dintre incendii sunt provocate de intervenția oamenilor, astfel încât autoritățile din Spania au decis să ia toate măsurile necesare. Riscul de incendiu este extrem de mare în zona de est și de sud a peninsulei, conform alephnews.ro.