Evenimentul Zilei > International > Spania. Fostul rege Juan Carlos, vizat de altă anchetă deschisă în secret
Spania. Fostul rege Juan Carlos, vizat de altă anchetă deschisă în secret

Spania. Fostul rege Juan Carlos, vizat de altă anchetă deschisă în secret

Fostul suveran, aflat în exil în Arabia Saudită din august, era deja anchetat în Spania şi Elveţia, unde i se analizează conturile din bănci.

Justiţia spaniolă vizează presupusa utilizare de către fostul suveran a unor cărţi de credit legate de conturi bancare care nu sunt pe numele său. Juan Carlos este suspectat că a utilizat titulari fictivi pentru a spăla bani

Surse din domeniul judiciar din Spania au dezvăluit, miercuri, că fostul rege Juan Carlos este vizat de încă o anchetă, deschisă în secret la sfârşitul lui 2019, transmite AFP.

Justiţia spaniolă vizează presupusa utilizare de către fostul suveran a unor cărţi de credit legate de conturi bancare care nu sunt pe numele său. Juan Carlos este suspectat că a utilizat titulari fictivi pentru a spăla bani.

Conturile despre care s-a aflat miercuri sunt pe numele unui antreprenor mexican şi al unui ofiţer de aviaţie spaniol, precizează sursele AFP.

Anchetatorii încearcă să afle originea banilor şi dacă Juan Carlos a utilizat într-adevăr sume din conturile respective. Informaţiile au fost confirmate pentru AFP după apariţia unui articol pe site-ul de internet ElDiario.es din Spania, scrie Agerpres.

Parchetul spaniol a emis comisii rogatorii în străinătate pentru a determina dacă conturile înregistrate în Spania au fost ascunse de fisc, au explicat aceleaşi surse, fără a preciza în ce ţări s-au făcut demersurile judiciare respective.

În caz că se dovedește că Juan Carlos a utilizat fonduri nedeclarate fiscal, fostul rege, care a abdicat în iunie 2014, ar putea fi inculpat pentru spălare de bani, deoarece faptele sunt ulterioare abdicării, deci nu sunt acoperite de imunitatea de care a beneficiat ca şef al statului.

Curtea Supremă a Spaniei a comunicat doar că parchetul anticorupţie a transmis o anchetă preliminară care îl vizează pe ex-suveran, însă nu a dat niciun detaliu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE