SPANIA, foarte aproape de al treilea scrutin ANTICIPAT în doar un an, din cauza NEÎNȚELEGERILOR dintre partide

SPANIA, foarte aproape de al treilea scrutin ANTICIPAT în doar un an, din cauza NEÎNȚELEGERILOR dintre partide

Spania începe numărătoarea inversă în ceea ce privește posibila organizare a unui al trei scrutin, anul acesta, iar premierul Mariano Rajoy se află în fața unui not vot de blam în Parlament, pentru a doua oară, de când ocupă această funcție.

Spania nu are un guvern funcțional de când alagerile neconcludente din decembrie, ca și cele din iunie, nu au adus un mandat clar niciunui partid politic.

Până acum, liderii partidelor nu au reușit să cadă de acord asupra formării unei coaliții. Blocajul politic, care durează de opt luni, a făcut să apară întârzieri în investițiile din infrastructură - șosele și căi ferate - și a făcut ca numirile în funcții guvernamentale să fie amânate, astfel că mai multe ambasade ale Spaniei nu au ambasadori.

Partidul Popular, de centru-dreapta, al lui Rajoy, a câștigat majoritatea voturilor în iunie, dar nu are majoritatea de care are nevoie în Parlament, chiar și cu sprijinul centriștilor de la Ciudadanos (Cetățenii), al patrulea partid din Spania ca importanță, scrie Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Socialiștii din opoziție au refuzat să-l susțină pe Rajoy sau un guvern minoritar condus de PP și să se abțină la al doilea vot de încredere, care va avea loc săptămâna viitoare.

În septembrie vor avea loc alegeri locale, în regiunile nordice din Galiția și Țara Bascilor, unde sprijinul pentru PP ar putea scădea numărul voturilor pentru partidul de stânga.

Economia Spaniei, pe calea cea bună, după o recesiune care s-a încheiat acum trei ani, a continuat să funcționeze, chiar fără un guvern în funcție, ultimele date arătând o creștere susținută de cheltuielile de consum și cererea la export.

Incertitudinea politică deja transmite, însă, semne negative unor sectoare precum construcțiile.

Activitatea în acest domeniu a scăzut cu 0,7% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu perioada anterioară, au arătat datele publicate joi, în scădere de la rate de creștere de peste 1%, la finalul anului trecut, mai ales din cauză că deciziile privind proiectele publice au stagnat.

Seopan, o asociație care reprezintă constructori precum ACS și OHL, a declarat că cheltuielile cu contractele publice au scăzut cu jumătate în primul trimescu, din cauza lipsei administrației centrale care trebuie să semneze proiectele și din cauza celor șase ani de reduceri bugetare.

Dacă Rajoy nu va fi numit premier în al doilea vit, vor urma două luni de încercări pentru formarea unui nou guvern, după care vor fi anunțate noi alegeri, posibil chiar în ziua de Crăciun.

Partidele de opoziție vor să schimbe legea electorală, astfel încât să poată fi organizat scrutinul la o dată mai apropiată.

La votul ce va avea loc miercuri, Spania va avea 254 de zile fără guvern, cel mai lung timp din democrația țării, dar mai puțin decât belgienii care au trăit o situație similară, de 589 de zile fără Executiv, pentru că nu au reușit să formeze o coaliție.