Spaima UDMR: Excluderea din orice viitoare formulă de guvernare

Liderii UDMR sunt nemulțumiți de actualul context politic. Concret, potrivit surselor EVZ, supărarea lui Kelemen Hunor e cauzată de izolarea în care se găsește UDMR, după răcirea totală a relațiilor cu PNL, fapt ce putea cauza excluderea Uniunii, în toamnă, din orice negociere privitoare la constituirea unei viitoare formule guvernamentale.

 

Liderii Uniunii sunt conștienți că se găsesc pe o pantă descendentă (începută în urmă cu șase ani) cauzată de faptul că UNPR și, mai nou, ALDE – grupări de tip „balama”, care au înlocuit partenerul „tradiţional”, UDMR – şi-au impus monopolul în ceea ce priveşte alianţele cu PSD. De asemenea, nici înfrăţirea Uniunii cu PNL n-a avut sorţi de izbândă.

În realitate, stagnarea totală a relaţiilor cu PNL a survenit în momentul în care liberalii au pus pe tapet marota revenirii la alegerile în două tururi de scrutin, fapt care contravine total dezideratelor UDMR.

Alianţă anti-UDMR la Mureş

Pe de altă parte, nemulţumirile lui Kelemen Hunor s-au accentuat în momentul în care PNL a decis să-l susţină pe fostul edil Dorin Florea (fost PNL şi PD) – trimis în judecată încă din decembrie 2015, pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri – în lupta pentru Primăria Târgu Mureş. În dauna candidatului UDMR, Florea mai este susţinut de UNPR, PNŢCD, PND şi PSR. Nici la Satu Mare PNL nu s-a aliat cu UDMR, susţinându-l pe Adrian Cozma. Primăria a fost câştigată în 2012 de USL, prin intermediul pesedistului Dorel Coica, un mai vechi muşteriu al DNA. Facem menţiunea că, până în acel moment, partidele româneşti nu mai reuşiseră să cucerească Primăria Satu Mare de aproape un deceniu, fotoliul edilitar fiind, de regulă, apanajul oamenilor UDMR.