Procurorul Daniel Morar, şeful DNA, a fost pus interimar la conducerea Parchetului General, în locul Laurei-Codruţei Kovesi
Final de mandat pentru procurorul general al României, Laura- Codruţa Kovesi (39 de ani). Actualul procuror -şef de la DNA, Daniel Morar (46 de ani), va asigura interimatul la conducerea Ministerului Public. Anunţul acestei schimbări a fost făcut, ieri, de Kovesi. "Nu exclud o candidatură pentru DNA, dar nu exclud nici o eventuală funcţie care presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) sau de activităţi anti-corupţie", a explicat fostul procuror general. De mâine, Kovesi se întoarce la postul de unde a fost promovată în 2006, de procuror la DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu.
Interimar nou şi la DNA
Kovesi a anunţat că a încetat numirile pe funcţia de consilieri pentru magistraţii Dana Tiţian şi Marius Bulancea, pentru funcţia de procuror şef secţie a lui Valentin Şelaru şi pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general Marius Iacob.
"Trebuie să lăsăm oportunitatea viitorului procuror general să îşi aleagă echipa managerială", a explicat Kovesi. Daniel Morar a fost delegat pe funcţia de prim-adjunct al procurorului general, pentru a putea asigura interimatul la şefia Ministerului Public. Astăzi, el urmează să numească un şef delegat la conducerea DNA, cel mai probabil unul dintre colaboratori săi din cadrul parchetului anticorupţie.
Daniel Morar, prim-procuror general adjunct al Parchetului General, şi înlocuitorul său de la DNA, vor asigura interimatul la şefia celor două parchete până când vor fi numiţi noi şefi. În acest moment, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a demarat procedura de selecţie a noilor procurori şefi.
Kovesi este singurul procuror general din istoria României care şi-a dus până la capăt cele două mandate de trei ani (2006-2012). "A fost impulsionată activitatea DNA şi DIICOT. Acestor structuri le-au fost asigurate resursele necesare şi independenţa necesară. Am formulat 19 cereri Parlamentului pentru percheziţii sau începerea urmării penale pentru deputaţi sau miniştri", a declarat Kovesi. Ea a criticat activitatea anterioară a foştilor procurori generali care nu se implicau în "dosarele de importanţă".
Consiliul Superior al Magistraturii a lăudat, ieri, activitatea fostului procuror general "pentru modul exemplar în care a reuşit să conducă, în cele două mandate succesive, destinele uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului".
La preluarea acestui mandat, am prezentat câteva obiective aprobate de CSM. Pot să afi rm că aceste obiective au fost îndeplinite
LAURA-CODRUŢA KOVESI, fost procuror general
Garanţii pentru reforma
Justiţiei Prim-vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară consideră că delegarea lui Daniel Morar ca procuror general interimar este o măsură de natură să garanteze că progresele înregistrate în Justiţie vor continua. "Atât Morar cât şi Kovesi sunt personaje emblematice, care au avut o contribuţie importantă la reforma Justiţiei. Dovadă stau progresele realizate de DNA şi de Parchetul General sub coordonarea lor", spune acesta.
Pe de altă parte, deputatul PNL, Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, nu vede cu ochi buni acest interimat. "Faptul că se ţin cu dinţii de cele două funcţii ridică mari semne de întrebare. Disperarea ţine de a ţine ascunse acele dosare care trebuie ascunse", susţine parlamentarul. Temerea acestuia: "Domnul Morar să iasă mâine s-o numească pe doamna Kovesi procuror interimar la DNA".
Record de anchete anticorupţie şi evaziune
Procurorul general, Laura- Codruţa Kovesi, a redeschis dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii, iar procurorii au decis trimiterea în judecată a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Acelaşi Parchet s-a ocupat de aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, condamnat în acelaşi dosar. Alte anchete cu impact mediatic: "Devalizarea societăţii Petromservice", "Maternitatea Giuleşti", "Atacul de la coaforul Perla", "Explozia de la Sighetul Marmaţiei", "Angajări ilegale în MAI", "Jaful din Pasul Gutâi", accidente aviatice, cazuri de accidente rutiere complexe, cazuri de culpă medicală, cazuri de poluare a mediului etc.
În acest moment, procurorii de la Parchetul General învestighează fraudele electorale uriaşe de la referendumul din iulie 2012. În 2011 au fost trimişi în judecată cei mai mulţi acuzaţi, din istoria României, pentru corupţie, evaziune fiscală, crimă organizată şi contrabandă.
- Crin Antonescu: "Aş considera scandaloasă o propunere a rocadei Kovesi-Morar"
- Lucian Bolcaş: Numirea lui Daniel Morar Procuror General interimar, o mişcare de aşteptat
- Mihai Stănişoară: Morar şi Kovesi, persoane care au confirmat pe funcţiile lor
- Daniel Morar, interimar în locul lui Kovesi
- Laura-Codruţa Kovesi: "Daniel Morar va fi procuror general interimar. Nu exclud o candidatură pentru postul de procuror şef al DNA!"
- Monica Macovei: E absolut normal ca Daniel Morar să ajungă procuror general