Starship, un nou eșec. A eșuat la câteva minute după ce a ajuns în spațiu

Racheta Starship. Sursa foto: Instagram Space X

Nava spațială Starship a companiei SpaceX, construită pentru a transporta astronauți pe satelitul natural al Pământului, a eșuat în spațiu la câteva minute după ce a decolat sâmbătă.

Starship a decolat de la baza de lansare Starbase a companiei deținute de Elon Musk, situată în apropiere de Boca Chica, Texas. Nava s-a ridicat la aproximativ 90 km deasupra solului. Zborul ar fi trebuit să dureze o oră și jumătate.

Starship, al doilea test eșuat

Însă, etajul de propulsie Super Heavy al rachetei, deși inițial părea să reușească o manevră crucială pentru a se separa de corpul principal Starship, a explodat deasupra Golfului Mexic la scurt timp după ce s-a desprins.

Între timp, propulsorul de bază Starship a continuat să se îndrepte mai departe spre spațiu, dar câteva minute mai târziu centrul de control al misiunii SpaceX a pierdut contactul cu vehiculul.

„Am pierdut datele de la a doua etapă... credem că am pierdut a doua etapă", a declarat John Insprucker, gazda livecast-ului SpaceX. La aproximativ opt minute de la începerea misiunii, o cameră video a redat imagini cu o explozie care ar fi sugerat că nava a cedat la o altitudine de 149 de kilometri. Prima tentativă de lansare a navei Starship s-a consumat în luna aprilie, moment la care nava a explodat după patru minute de zbor.

Space X a început o anchetă pentru a determina cauza exploziei

Administrația Federală a Aviației din SUA a confirmat incidentul care "a dus la pierderea vehiculului". Nu au fost raportate răniți sau pagube materiale. Agenția a declarat că va supraveghea ancheta inițiată de SpaceX cu privire la eșecul testelor. Ulterior va trebui să aprobe planul SpaceX pentru a preveni repetarea acestuia.

Obiectivul misiunii a constat în lansarea rachetei Starship și de a o trimite în spațiu ca mai apoi să revină în atmosfera terestră pentru o aterizare în largul coastei Hawaii. La o altitudine de aproximativ 70 kilometri sistemul de rachete a executat manevra de separare de propulsorul Super Heavy, în timp ce propulsorul de bază Starship a zburat mai departe în spațiu cu ajutorul propriilor motoare. Dar, propulsorul Super Heavy a explodat.

 Motoarele Starship au funcționat câteva minute

Într-o postare pe platforma de socializare, SpaceX a precizat că în primă instanță motoarele de bază Starship au funcționat preț de câteva minute.

„Au pornit timp de câteva minute în drumul său spre spațiu. Cu un test ca acesta, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta la îmbunătățirea fiabilității Starship în timp ce SpaceX încearcă să facă viața multi-planetară", a declarat compania deținută de Elon Musk.

Un posibil succes ar fi marcat un pas important în realizarea obiectivului SpaceX de a produce o navă spațială mare.

NASA, principalul client pentru Starship

Elon Musk, fondatorul și inginerul-șef al SpaceX, consideră că Starship ar putea înlocui în cele din urmă racheta Falcon 9. Calul de bătaie al companiei și care reprezintă piesa centrală a activității sale de lansare.

NASA, principalul client al SpaceX, are o miză considerabilă în succesul Starship. Agenția spațială americană se bazează pe Elon Musk în programul său de zboruri spațiale cu echipaj uman.

În timpul zborului de testare din 20 aprilie, nava spațială a explodat în bucăți la mai puțin de patru minute. Ar fi trebuit să zboare 90 de minute. Zborul a mers prost de la început. Unele motoare au cedat la decolare. Un incendiu în interiorul rachetei a fost în cele din urmă de vină pentru eșecul de separare, potrivit Reuters.