Soţia vameşului arestat Bogatu, în chirie la familia lui Dan Radu Ruşanu

Familia senatorului PNL face afaceri de milioane de euro cu cea a șefului Direcției Domeniilor Portuare, ieșit duminică din închisoare.

Afacerile senatorului PNL Dan Radu Ruşanu se întrepătrund cu cele ale familiei lui Eugen Bogatu, directorul Domeniilor Portuare, fost vameş - arestat luna trecută pentru participarea la o reţea care ar fi încercat înşelarea statului român cu 60 de milioane de euro şi eliberat duminică. Atât Eugen Bogatu, cât şi soţia sa, Codruţa Bogatu, fac afaceri cu nevasta liderului liberal, Anca Daniela Ruşanu.

  • Codruţa Bogatu este deţinătoarea a 50 la sută dintr-o firmă - Corex&C.B. - care funcţionează în cadrul hotelului Internaţional din Sinaia - controlat de familia vicepreşedintelui PNL.
  • Eugen Bogatu este coacţionar, alături de Anca Daniela Ruşanu, în firma de comerţ angro Comat- Met (Bucureşti).
  • Anul trecut, Eugen Bogatu a vândut un teren societăţii care administrează hotelul Internaţional din Sinaia.

Închirierea restaurantelor Potrivit unui raport anual de activitate al societăţii hoteliere Internaţional - semnat de Anca Daniela Ruşanu şi postat pe site-ul companiei - timp de trei ani (2007, 2008 şi 2009) Corex&C.B. a plătit aproximativ un milion de euro către compania controlată de familia liderului PNL. Banii au fost achitaţi pentru închirierea foarte multor spaţii din interiorul hotelului: două restaurante, două baruri, magazii, vestiare etc. De altfel, Corex&C.B. este principala societate care asigură serviciile de alimentaţie puse la dispoziţia clienţilor hotelului Internaţional. DOCUMENT. Raportul de activitate al SC INTERNAŢIONAL SA Sinaia prezintă tarifele de închiriere pentru spaţiile ocupate de COREX & C.B. în 2007, 2008 şi 2009

Intermediere

Mai mult decât atât, Corex&C.B. a jucat, pentru compania familiei Ruşanu, rolul de "interfaţă" în achiziţionarea unor apartamente noi, proprietatea administraţiei locale din Sinaia. În 2010, societatea Internaţional a perfectat tranzacţia de cumpărare a şase apartamente de la Corex&C.B., pentru care a plătit aproximativ 465.000 de euro. Corex&C.B. le achiziţionase (la pachet, într-un lot de 12), în septembrie 2007, de la Primăria Sinaia, în urma unei licitaţii extrem de controversate.

La doar patru luni de la acea licitaţie, în ianuarie 2008, compania familiei Ruşanu şi-a "securizat" o parte dintre ele printr-un antecontract de vânzare-cumpărare încheiat cu Corex&C.B.. După doi ani, în 2010, a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare final. Contactat telefonic de EVZ, Eugen Bogatu a spus: "O să vă rog să o sunaţi pe soţia mea pentru explicaţii. Ea vă poate da toate detaliile". Telefonând la sediul Corex&C.B., EVZ nu a reuşit să o găsească pe Codruţa Bogatu.

Coacţionari la Comat-Met Anca Daniela Ruşanu şi Eugen Bogatu sunt coacţionari la societatea Comat-Met - specializată în comerţul angro şi listată la Bursa de Valori Bucureşti. Bogatu deţine 11% din această companie, iar familia Ruşanu - 30%. Comat-Met a înregistrat, în ultimii patru ani, o cifră de afaceri de circa 6 milioane de euro. Până în 2005, Bogatu a fost şef al Vămii Portului Constanţa. Anul trecut, potrivit declaraţiei sale de avere, a vândut companiei Internaţional din Sinaia un teren la preţul de 215.000 de lei, aproximativ 50.000 de euro.

MENŢIUNE. Eugen Bogatu, şeful Direcţiei Domeniilor Portuare, a consemnat în cea mai recentă declaraţie de avere vânzarea unui teren către SC INTERNAŢIONAL SA

CONFLICT DE INTERESE. Deputatul Cristian Burlacu a construit apartamentele achiziţionate de Corex & C.B. şi Internaţional, pe vremea când era consilier local, după "tehnica" "Eu centrez, eu dau cu capul" Foto: AGERPRES

AFACEREA TREI BLOCURI-TURN

De haram au venit, de haram s-au dus

Lotul de 12 apartamente ajunse la firma Corex & C.B., dar şi la compania Internaţional, via societăţii celei dintâi, a intrat în patrimoniul oraşului Sinaia, în 2007, în urma concretizării unui parteneriat public-privat, dintre o firmă israeliană de dezvoltări imobiliare şi Consiliul Local. Conform parteneriatului, parafat în 2006, administraţia locală din Sinaia a pus la dispoziţie un teren de 4.200 mp, iar firma israeliană a ridicat trei blocuri-turn, dând, în contrapartidă, 12 apartamente Consiliului Local.

Cele trei blocuri nu au fost, însă, clădite de dezvoltatorul israelian, ci de firma de construcţii a unui consilier local – Cristian Burlacu, în prezent deputat PDL de Valea Prahovei. Acesta fusese, de asemenea, principalul promotor al asocierii dintre compania israeliană şi administraţia locală. În calitatea sa de membru PNL al Consiliului Local Sinaia, Burlacu făcuse lobby pentru asocierea public-privată, devenind, la final, principalul beneficiar al afacerii. În decurs de patru ani, Burlacu a trecut prin trei partide: PC, PNL şi PDL.

Licitaţie tihnită

După recepţionarea celor 12 apartamente care i-au revenit prin parteneriatul cu firma israeliană, Primăria Sinaia le-a vândut, la pachet, prin licitaţie, în toamna lui 2007 - contra unui preţ mediu de 62.000 de euro. Valoarea de piaţă a imobilelor era cu aproximativ 35% mai mare. La licitaţie, în afară de Corex & C.B. a mai fost prezent un participant, o persoană fizică din Constanţa – judeţul de provenienţă al patronilor Corex & C.B. Acesta a avut atitudinea de "mână moartă", retrăgându-se după primul pas de licitare. EI ÎNTRE EI. Afacerea "Trei blocuri turn", făcută pe spezele domeniului privat al oraşului Sinaia, a avut trei beneficiari: deputatul PDL Cristian Burlacu, senatorul PNL Dan Radu Ruşanu şi şeful Domeniilor Portuare, Eugen Bogatu

REŢETA SUCCESULUI

Ruşanu şi parcările din Sinaia

În urmă cu doi ani, EVZ a prezentat o parte dintre afacerile pe care Dan Radu Ruşanu – prin intermediul companiei Internaţional - le face cu administraţia oraşului Sinaia, condusă de primarul liberal Vlad Oprea. În articolul respectiv, EVZ a arătat cum a ajuns societatea Internaţional să cumpere câteva mii de metri pătraţi în zone cheie ale oraşului Sinaia, pe care, iniţial, le concesionase pentru amenajarea unor parcări. După trecerea câtorva ani din perioada pe care se întindeau respectivele concesiuni, firma familiei Ruşanu a cumpărat terenurile la preţuri derizorii. Astfel, obiectivul declarat al concesiunilor – amenajarea de parcări pentru turiştii veniţi la munte – era anulat: proprietară a terenurilor, compania Internaţional le putea întrebuinţa oricum dorea. Unul dintre "releele" afacerilor familiei Ruşanu cu administraţia din Sinaia era un fost director al societăţii Internaţional, Alexandru Matei - membru PNL al Consiliului Local.